Státní zastupitelství řeší, jestli zmizela část výkupného za dívky v Pákistánu

Zmizela podstatná část výkupného, které stát poslal výměnou za propuštění dvojice českých dívek v Pákistánu? Státní zastupitelství věc začalo oficiálně řešit, píše server Neovlivní.cz. Už čtvrt roku se podle portálu podezřením zabývají tajné služby, aktuální vyšetřování vyvolal podnět do rukou vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové.

Česká republika údajně zaplatila za dvě Češky, které byly uneseny v Pákistánu, několik milionů dolarů. Informace se objevila letos v únoru, téměř rok poté, co byly dívky propuštěny ze zajetí, a vyvolala kritiku směrem k Bezpečnostní radě státu kvůli úniku informací.

Státní zastupitelství teď ale podle serveru Neovlivní.cz oficiálně začalo řešit, jestli při placení výkupného nezmizela část peněz. Podle jedné z variant se ztratily dva miliony dolarů, podle jiné až čtyři.

„V následujících dnech po vyhodnocení postoupíme podnět místně příslušnému státnímu zastupitelství,“ potvrdila portálu bez bližších informací vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. 

Zaplacení výkupného administroval Úřad pro zahraniční styky a informace, podle serveru ale oficiálně nechávají vyšetřování žalobců bez komentáře.

O výkupném měl rozhodnout už Rusnokův kabinet

Informaci o vyplacení výkupného za Češky napsal týdeník Respekt. Stát však nikdy oficiálně nepotvrdil, že výkupné zaplatil. Podle Respektu rozhodnutí, že stát za dívky zaplatí, padlo ještě za vlády Jiřího Rusnoka. Mezi tehdejšími ministry sice panovaly obavy, zda zaplacení výkupného nepovede k nebezpečnému precedentu, nakonec ale podle týdeníku převážila starost o život mladých žen.

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu tehdy určilo konečný vyjednávací strop na deset milionů dolarů za obě Češky. Vyjednávání s únosci poté převzal současný kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD), dodal týdeník.