Pieta připomněla hrdinství parašutistů. V kryptě padli přesně před 74 lety

Pieta připomněla hrdinství parašutistů (zdroj: ČT24)

V Praze si lidé připomněli památku parašutistů, kteří padli 18. června 1942 potom, co provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Pieta proběhla u pomníku československých parašutistů v Dejvicích i před pravoslavným chrámem Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Lidé si připomněli i oběti následné heydrichiády.

Vzpomínková akce se v pravoslavném chrámu u Karlova náměstí koná každý rok. Zúčastnily se jí desítky lidí. Věnce k pamětní desce položili za zvuků vojenské hudby veteráni, politici nebo armádní velitelé. Zazněla nejprve slovenská, pak i česká hymna. Následovala bohoslužba za zemřelé.

Účastníci piety si poté prohlédli kryptu. V ní jsou busty sedmi parašutistů – vedle Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, kteří atentát provedli, i Josefa Valčíka, Jana Hrubého, Josefa Bublíka, Jaroslava Švarce a jejich velitele Adolfa Opálky. 

Krypta v kostele sv. Cyrila a Metoděje
Zdroj: ČT24/Wikipedia
Každý národ, každý stát se identifikuje s nějakými symboly, ať už jsou to symboly státnosti, ať už jsou to hrdinové. Oni bezpochyby hrdinové jsou. Součinnost mezi určitou odvahou a zároveň i obětí je to, co je výzva do dalších let. Protože oběť nám tu teď chybí.
Pavel Bělobrádek

Květiny se stuhami v národních barvách s sebou měli i přihlížející, mezi nimi nechyběli ani chrudimští výsadkáři. „Všichni dnes vědí, kdy je svatého Valentýna nebo Halloween. Tohle datum ale neznají,“ posteskl si jeden z nich. 

Od chrámu Cyrila a Metoděje se lidé přemístili do Dejvic, kde je pomník československých parašutistů a účastníků domácího odboje. Hostem zde byla i praneteř Jana Kubiše Dagmar Raupachová. 

Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme, slyšíte? Nikdy!

Historici považují atentát na Heydricha za největší protinacistický odbojový čin v Evropě. 27. května 1942 ho spáchali Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Oba se potom spolu s dalšími pěti parašutisty, kteří se podíleli na přípravě nebo měli za úkol dělat další sabotážní akce, ukrývali až do 18. června v chrámové kryptě, kde jim pravoslavná církev poskytla útočiště.

Po vyzrazení úkrytu šest hodin bojovali s německou přesilou. Kostel obklíčilo několik stovek vojáků wehrmachtu, příslušníků SS a policistů. Část z parašutistů padla, někteří v bezvýchodné situaci spáchali sebevraždu. „Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme, slyšíte? Nikdy!“ byla jejich poslední slova.  

Odplatu nacistů nepřežilo asi dva tisíce lidí

Po atentátu, který byl cílem operace Anthropoid, nastal teror a masové popravy. Vrcholem heydrichiády bylo v červnu 1942 vyhlazení Lidic a Ležáků. Odhaduje se, že německé běsnění po atentátu nepřežily dohromady asi dva tisíce lidí.

"Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme," byla poslední slova parašutistů (zdroj: ČT24)

Doba působení druhého muže SS Reinharda Heydricha ve funkci zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě od září 1941 do června 1942 byla pro české země nejkrutějším obdobím nacistického protektorátu. Ve 44 dílech vše podrobně zmapoval cyklus České televize  Heydrich – konečné řešení 

Do kin jde drama Anthropoid

Zásadní okamžiky české historie se rozhodl vyprávět i britský režisér Sean Ellis. O atentátu natočil drama Anthropoid, nazvané podle tehdejší operace. Ve světové premiéře ho uvidí publikum Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Projekce filmu prvního července zahájí 51. ročník festivalu. V roli parašutistů se představí Cillian Murphy nebo Jamie Dornan. 

Trailer: Anthropoid (zdroj: ČT24)