Čeští vědci: Náš objev virus zika neničí, ale zabraňuje mu v množení

Účinné látky objevené týmem českých vědců virus zika neničí, ale zabraňují jeho dalšímu množení, přiblížil podrobnosti velkého úspěchu arbovirolog Daniel Růžek. Vědecký tým už dlouhodobě zkoumá virus klíšťové encefalitidy. Protože je virus zika příbuzný, vyzkoušeli na něm účinné látky, které testovali na encefalitidu, a podařilo se. Jde o první popsané látky, které jsou proti viru zika účinné.

„Náš výzkum se zaměřil na testování asi 40 látek, z nichž 5 se ukázalo být účinných. Zasahují přímo replikační cyklus viru v hostitelské buňce, zastavují jeho množení, aniž by buňku jakkoli pomnožovaly. Cílí se na jeden z virových proteinů,“ popsal vědec z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR ve Studiu 6.

Samotný výzkum hledání antivirotik proti viru klíšťové encefalitidy trval asi dva roky. „Poté, co se nám podařilo nějaké účinné látky identifikovat a vypukla epidemie viru zika, předpokládali jsme, že vzhledem k příbuznosti těchto dvou virů by tyto látky mohly fungovat i proti viru zika, což se následně potvrdilo,“ řekl Růžek.

Studio 6: Čeští vědci znají účinnou látku proti viru zika (zdroj: ČT24)

Jeho kolega a parazitolog Luděk Eyer přiblížil, že pokusy byly prováděny nejdříve se zaměřením na virus encefalitidy na buněčných kulturách a poté i na živé myši. „Pochopitelně se chystáme vyzkoušet tyto látky na viru zika rovněž na myším modelu, i když tento myší model není ještě dostatečně prostudován a funguje pravděpodobně mnohem hůře,“ poznamenal badatel.

V Japonsku by pro nás měli testovat odolné mutanty

Tým vědců spolupracuje s pracovníky Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd v Praze, kteří objevené molekuly upravují do podoby proléčiv. Spolupracovat ale hodlají vědci i s kolegy z Japonska. „Budou tam testovat různé mutanty, které by mohly být odolné vůči antivirotikům,“ uvedl Růžek.