Babišův úřad získal stamiliony na opravu hotelu Thermal

Karlovarský hotel Thermal zřejmě čeká rekonstrukce. Vláda souhlasila s navýšením základního jmění hotelu, který vlastní ministerstvo financí, o 300 milionů korun ze státního rozpočtu. Peníze chce resort využít právě na celkovou rekonstrukci. Vláda se návrhem ministra financí Andreje Babiše (ANO) zabývala už v květnu. Tehdy ale projednání  přerušila, což Babiš kritizoval. Hotel je každý rok hlavním centrem Mezinárodního filmového festivalu.

„Thermal je ve velice špatném stavu, je tam investiční deficit asi 700 milionů, musíme ho dát do pořádku,“ řekl po jednání Babiš. Podle obchodního rejstříku činí základní kapitál společnosti Thermal-F 499,55 milionů korun. 

Celkem má modernizace Thermalu stát zhruba 400 milionů. Kromě navýšení základního kapitálu hodlá vedení hotelu financovat opravu pomocí investičního úvěru ve výši 100 milionů korun. Rekonstrukce se zaměří hlavně na zlepšení technického stavu a bezpečnosti hotelu. 

Ministerstvo plánuje, že opraví všechny pokoje v šestipatrové budově, rozšíří balneoprovoz a modernizuje konferenční prostory. Součástí rekonstrukce bude i zateplení objektu a výměna oken, protože provoz hotelu je v současné době energeticky velmi náročný.  

Bývalý ředitel hotelu Thermal Josef Pavel ale považuje vládou schválenou sumu za zbytečně astronomickou. Hotel má podle něj potenciál na to, aby si peníze vydělal sám. „Z veřejných peněz by se mohly financovat veřejné plochy, náměstí kolem hotelu, ale vlastní budova, na to by si měl vydělat sám,“ řekl České televizi.  

V loňském roce hospodařil hotel s čistým ziskem 3,2 milionu korun, což bylo meziročně o 5,5 milionu korun méně. Stejně jako další hotely v Karlovarském kraji se musel vyrovnat s poklesem ruské klientely, meziroční pokles počtu hostů z ruskojazyčných zemí činil 44 procent.

Mezeru částěčně zaplnily rostoucí počty německých či arabských hostů a přibývali i čeští klienti. „Udržení hotelu v černých číslech v době výrazného propadu trhu v Karlových Varech považuji za úspěch,“ pochvaloval si Andrej Babiš.

Loni chtělo ministerstvo prodat bazén

Loni nabízelo ministerstvo k prodeji známý bazén u hotelu i okolní pozemky, do soutěže se ale přihlásil jediný zájemce a po protestech veřejnosti byl prodej zrušen. Loni v létě už ale zůstal bazén zavřený a letošní zimu byl poprvé od rekonstrukce před 24 lety bez vody. Vedení hotelu ho nechalo vypustit s tím, že ho později opraví.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Bazén není možné otevřít. Aktuálně vedení hotelu nemá prostředky, odhadované na zhruba 150 milionů korun, aby bazén opravilo,“ uvedl v lednu člen představenstva Thermal-F Adam Vojtěch. Vedení proto bazén zakonzervuje a s jeho případnou rekonstrukcí počítá nejdřív za tři roky.

Venkovní bazén včetně vyhlídkové restaurace je jedním ze symbolů Karlových Varů. Byl postaven na skále nad hotelem v 70. letech minulého století. Bazén je 50 metrů dlouhý a 16 metrů široký. Jeho hloubka se pohybuje od jednoho do 4,5 metru. Třetina vody v bazénu byla minerální a v provozu býval i přes zimu.