Temelínský druhý blok se zastavil, čeká ho výměna paliva

Temelínský druhý blok stojí. Plánovaná odstávka začala ve 21:00, výkon reaktoru technici postupně snižovali během odpoledne. Znovu se rozeběhne zhruba za dva měsíce.

Odstávku naplánoval ČEZ především kvůli výměně paliva ve druhém bloku Jaderné elektrárny Temelín. Technici z reaktoru vyvezou všech 163 palivových souborů, většinu však po kontrole vrátí. Vymění pouze čtvrtinu paliva – 36 souborů. Technici během odstávky rovněž zkontrolují kontejment, resp. ocelová lana, která vyztužují jeho konstrukci, i tlakovou nádobu reaktoru. Po osmi letech ověří i stav chladicí věže číslo tři.

Druhý blok se postupně zastavoval většinu odpoledne. Již v 16:00 měl reaktor jen poloviční výkon. „Pět hodin jsme zkoušeli provoz na výkonu 500 MW a ověřovali tak regulační možnosti bloku pro udržení stability přenosové soustavy,“ poznamenal mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Až skončí práce na druhém bloku, zastaví se v Temelíně první blok. Začátek jeho odstávky naplánoval ČEZ na 5. srpna.

Nečekaně dlouhou odstávku letos absolvovala jaderná elektrárna v Dukovanech resp. její čtvrtý blok. Kvůli závadám se výrazně protáhla, trvala déle než tři měsíce. Loni v září se potom kvůli poruchám zastavily oba temelínské bloky.