Úsvit neuspěl s trestním oznámením na Sobotku

Trestní oznámení, které v dubnu podalo hnutí Úsvit na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), je podle Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 nedůvodné. Úsvit oznámení podal pro obecné ohrožení, sabotáž a maření úkolů úřední osoby z nedbalosti v souvislosti s migrační krizí.

„Uvedené trestní oznámení jsem vyhodnotil jako nedůvodné a bez dalšího jsem toto oznámení založil,“ potvrdil informaci ČT mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Sobotka podle hnutí nerespektuje usnesení sněmovny, podle nějž má za Česko odmítnout dohodu Evropské unie s Tureckem, která má přibrzdit příliv imigrantů do Evropy.

„Premiér Sobotka opakovaně ignoruje nejen názory občanů, ale i usnesení sněmovny, které ho zavázalo odmítnout bezvízový styk s Tureckem. Již více než týden vláda nerespektuje usnesení sněmovny předložit zprávu k naší petici proti kvótám, i když je to druhá největší petice v historii České republiky,“ uvedl při podávání oznámení Martin Konvička.

Zamítavě se sněmovna postavila k bezvízovému styku s Tureckem v březnu. Po debatě o migrační krizi tehdy dolní komora na návrh opoziční ODS uvedla, že evropské státy, které nejsou schopny chránit vnější hranici schengenského prostoru, by měly Schengen opustit, neboť ohrožují bezpečnost obyvatel všech zemí Evropské unie.