Vláda posílá do sněmovny upravený návrh protikuřáckého zákona

Vláda znovu posílá do sněmovny návrh protikuřáckého zákona, který poslanci minulý týden zamítli i hlasy koaličního hnutí ANO. Ministři na jednání schválili nový návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který zapracovává i pozměňovací návrhy schválené v dolní komoře vyjma návrhu poslance Marka Bendy (ODS). Nová pravidla by podle něj měla platit od ledna.

Původně poslanci k zákonu načetli 240 pozměňovacích návrhů. Což samo o sobě vzbudilo vlnu kritiky a odmítavý postoj i z řad vládní koalice. „Já už jsem pamětník, starý muž. Dvě stě padesát pozměňovacích návrhů, to tu nikdy snad ani nebylo. Pane ministře, co kdybyste řekl: Krucifix, já to stáhnu a přepracujeme to?“ ptal se svého stranického kolegy například sociální demokrat Vítězslav Jandák.

Největší počet změn – třiaosmdesát – inicioval komunista Václav Snopek a neúspěšně navrhoval třeba to, aby si hostinští sami rozhodli, jestli se v jejich podniku bude kouřit, nebo ne. Sněmovna odmítla i návrh, který zakazoval kouření v autě, pokud v něm sedí dítě, a zamítavě se postavila i k možnosti, která dovolovala cigarety ve vesnických hospodách, případně v podnicích, ve kterých se nevaří.

Hlavní spor nakonec způsobily pozměňovací návrhy Marka Bendy. Občanský demokrat prosadil, aby měly restaurace možnost zřizovat samostatné odvětrané kuřárny bez obsluhy čili jakýsi ekvivalent kuřáckých kójí na letištích.

„Respektoval jsem vůli vládní koalice, že chce prosadit spoustu regulací, a pokoušel jsem se zákon nějak opravit, aby to bylo v souladu se zdravým rozumem,“ vysvětluje Benda. „Byla možnost pro hospodu zřídit si odvětrávaný koutek, aby když chce a má na to prostor, kam si kuřák odnese svou sklenici a nemusí chodit před hospodu.“

Benda předloží své kuřácké kóje znovu

Někteří poslanci ANO kvůli této – údajně změkčující – úpravě zákon nepodpořili, a zákon padl pod stůl. Vládní partneři si stěžovali na opakované porušení koaliční smlouvy ze strany hnutí a hovořili o podlehnutí tabákové lobby.

Nyní se protikuřácká norma do dolní komory vrací, bez Bendovy úpravy. Zákon mimo jiné zakazuje kouření cigaret v restauracích. Vodní dýmky a elektronické cigarety by v nich naopak lidé podle návrhu kouřit mohli. Zákon obsahuje nově například i zákaz kouření na nekrytých zastávkách veřejné dopravy či v zoo s výjimkou vnějšího prostoru vyhrazeného ke kouření.

„Věřím, že zákon už v parlamentu znovu nezhavaruje a koaliční partneři se k jeho schválení postaví zodpovědně, aby mohl začít platit od roku 2017,“ uvedl předseda vlády Sobotka. „Materiál, který prošel vládou, je tím, na čem se většina poslanců ve sněmovně shodla. Takže nevidím už důvod, proč by tato norma neměla Poslaneckou sněmovnou projít i ve třetím čtení,“ doplnil místopředseda lidovců Marian Jurečka. Sám poslanec Benda nicméně upozornil, že svůj pozměňovací návrh předloží znovu.

Zákaz kouření v Evropské unii
Zdroj: ČT24

Změny se dotknou i alkoholu

Zákaz kouření se začal připravovat před deseti lety, i bez něj za tu dobu klesla spotřeba cigaret skoro o pětinu. Největší byla v roce 2007, na každého obyvatele jich tehdy připadalo 2345 za rok. Před dvěma lety se spotřeba zastavila na 1947. Každý Čech tak průměrně vykouřil pět cigaret denně.

Pasivní a aktivní kouření se podílí na vzniku celé řady potíží, a taky šestnácti typech zhoubných nádorů, kromě plicního je to třeba rakovina jater a dalších orgánů. Kuřáci mají také častěji lupénku a potíže se sluchem. Vliv má tabákový kouř i na vznik a průběh roztroušené sklerózy.

Zákon také upravuje zacházení s alkoholem. Původní návrh umožňoval na sportovní akci přístupné veřejnosti prodej a podávání alkoholických nápojů do 4,3 procenta objemového alkoholu, tedy piva. Poslanci normu zmírnili a povolení rozšířili i na víno. Lihoviny lze prodávat jen na veřejnosti přístupné slavnosti, tradiční, kulturní a taneční akci.

Příležitostný prodej alkoholu původně navržený jen pro výroční trhy je po odhlasování poslanců možný na jakémkoli trhu. Oproti původnímu znění se v upraveném návrhu také umožňuje prodej a podávání alkoholických nápojů i v dopravních prostředcích pro zájezdovou dopravu, cestovní ruch, nostalgické, historické a propagační jízdy a jízdy na objednávku.