Pokud by se měl zákon o státním zastupitelství měnit, raději ho Pelikán stáhne

Události ČT: Pelikán nechce proměnu zákona o státním zastupitelství. Z Parlamentu by ji pak raději stáhl (zdroj: ČT24)

Vládní priorita je v ohrožení. K prosazení zákona o státním zastupitelství se sice kabinet zavázal v koaliční smlouvě, ale jeho podoba se nelíbí ani některým koaličním poslancům. Ve sněmovně míří do prvního čtení a minstr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) řekl, že než by se legislativa výrazně měnila, to ji raději stáhne.

Kauzy se škodou přesahující čtvrt miliardy korun by mělo podle nového zákona řešit speciální státní zastupitelství. Není ale vůbec jisté, kdy a jestli vůbec vznikne. Výhrady vůči zákonu zaznívají jak od koaličních poslanců, tak od opozice.

„Ze strany řady poslanců z ústavně-právního výboru byl ministr upozorňován na to, že tak, jak je zákon připraven, nemá šanci,“ prohlásil předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Předseda poslaneckého klubu lidovců Jiří Mihola zase říká, že sice vládní návrhy podporují, ale nejdříve by měl předcházet nový trestní řád.

„Určitě nebudeme chtít, aby přešel přes první čtení,“ zní od předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Podle Marka Bendy (ODS) jde o mizerně připravenou normu. „Její korupční potenciál je mimořádně vysoký,“ upozorňuje.

Spory se vedou hlavně o dohled nad úřadem. Ministr spravedlnosti ho nejprve nechtěl, posléze však ustoupil. V omezeném rozsahu ho má vykonávat Nejvyšší státní zastupitelství.

Ministr proti změnám, na další pokus by už ale nebyl čas

Další změny neplánuje už ministr spravedlnosti. „Pokud bych viděl, že v Parlamentu nejen není vůle ho přijmout, ale je vůle ho proměnit v něco úplně jiného, tak pak by bylo na čase zatáhnout za záchrannou brzdu a zákon stáhnout,“ přiblížil.

K podobnému přístupu se přiklání i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Měl-li by být tento zákon předmětem politických vášní a diskusí, tak si myslím, že si to veřejná žaloba nezaslouží,“ uvedl Zeman.

Počítá se s tím, že tým elitních žalobců vznikne sloučením obou vrchních státních zastupitelství. Návrh tak zruší jak pražské (v jehož čele nyní stojí Lenka Bradáčová), tak olomoucké (Ivo Ištvan). Členy nového protikorupčního týmu by pak měli být jen ti žalobci, kteří za sebou už mají dostatečnou zkušenost v oboru, podmínkou má být nejméně osmiletá právní praxe. Změny by měly začít platit od příštího roku. Pokud by ale ministr návrh z Parlamentu nyní stáhnul, v tomto volebním období by se další pokus už nestihl.