Janoušek může zůstat na svobodě – není jasno, kde se má léčit

Odsouzenému lobbistovi Romanu Janouškovi v pondělí vyprší zdravotní propustka z vězení, výkon trestu ale zatím nenastoupí. Kvůli pooperačnímu stavu totiž požádal o prodloužení pobytu na svobodě, jenže soud do pondělí nestihne rozhodnout, protože neví, zda by podnikatelovy potíže nebyla schopná léčit vězeňská nemocnice.

Janoušek si odpykává čtyřapůlletý trest za řízení v opilosti, při kterém před čtyřmi lety srazil řidičku a pokusil se ujet. Do vězení v Brně-Bohunicích nastoupil v listopadu 2014 a opustil ho na konci letošního února kvůli operaci hlavy. Před čtyřmi lety mu totiž náraz lodního stěžně způsobil hematom a od té doby má zdravotní potíže, které si nakonec vyžádaly operaci v Ústřední vojenské nemocnici.

Krajský soud v Brně lobbistovi pro zdravotní pobyt mimo žalář vyměřil dvouměsíční lhůtu, která vyprší 9. května. Podle jednoho ze zdravotních posudků, do kterého nahlédla ČT, ale Janoušek od operace trpí závratěmi a poruchami vidění. „Jeho stav se permanentně zhoršuje,“ doplňuje podnikatelův advokát Vít Široký.

Potíže s neurologií

Janoušek proto počátkem tohoto týdne požádal o prodloužení propustky, a oddálil tak i nástup opětovného výkonu trestu. Brněnský krajský soud totiž podle všeho nestihne do pondělí o žádosti rozhodnout, protože čeká na vyjádření věznice, zda by byla schopná léčit lobbistu zdejší trestanecká nemocnice.

Odsouzený Roman Janoušek zatím zůstane na svobodě (zdroj: ČT24)

Mluvčí bohunického žaláře Dana Krejčířová navíc informovala, že o dalším Janouškově osudu speciální lékařská komise teprve rozhodne: „V průběhu týdne se po prostudování lékařských zpráv vyjádří, zda je věznice Brno schopna se o odsouzeného postarat, nebo jestli to v jejích možnostech není.“

V Česku sice fungují dvě nemocniční zařízení pro vězně – v Brně a na pražské Pankráci – není ale jasné, zda by mohlo Janouška některé z nich přijmout, protože lobbista potřebuje péči neurologů, a takovou specializací ani jedna z nemocnic nedisponuje. „Neurolog je žádané zboží a špatně se shání. Musíme pacienty vyvážet ven do okolních zdravotnických zařízení,“ potvrzuje vězeňská lékařka Zdenka Bauerová.