Meningokok může zabíjet během několika hodin. Lékaři vyzývají k očkování

Meningitida ročně postihne desítky lidí a zhruba každý desátý nakažený zemře. Bakterie může zabít dokonce už během pár hodin od prvních příznaků a u velkého počtu nemocných má doživotní následky. Lékaři proto lidi vyzývají, aby se nechali očkovat. Na prevenci nebezpečné infekce upozorní i Světový den meningitid, který připadá na 24. dubna.

Nákaza meningokokem se může projevit jako zápal mozkových blan, infekce míchy nebo jako krevní infekce. Vyvolává ji bakterie Neisseria meningitidis. Mezi příznaky mohou patřit bolesti hlavy, zvracení, horečka, porucha vědomí či krvácivé projevy na kůži.

Onemocnění je těžké rozpoznat včas pro jeho zaměnitelnost s virózou. Pokud se ale k chřipkovým příznakům přidají další alarmující jevy, jako je prudce stoupající teplota, ztuhlost šíje, skvrny po celém těle, případně upadání do bezvědomí, je třeba okamžitě kontaktovat lékaře. Úspěch léčby závisí na včasném rozpoznání nemoci.

Jeden člověk z deseti je přenašeč

Bez příznaků má bakterii v nose či krku jeden člověk z deseti. Nemoc se rozvine u méně než jednoho procenta, přenašečem je ale každý, kdo bakterii má. Nákaza se šíří kašláním, kýcháním a přímým kontaktem s přenašečem.

Riziko nákazy zvyšuje hektický životní styl, zvýšená zátěž, stres, pohyb ve větším kolektivu nebo v zakouřeném prostředí. U těch, kteří přežili, může nemoc zanechat trvalé následky, jako jsou amputace prstů nebo celých končetin, ztráta sluchu či mentální retardace.

Prevence před meningitidou (zdroj: ČT24)

Neblahé zkušenosti s nemocí mají například Andrea Brzobohatá a Soňa Štěrbová, které svým příběhem chtějí ostatní varovat. Andreu napadl meningokok v roce 2010 na horách. Lékaři jí museli amputovat obě nohy a několikrát byla v ohrožení života, ale přežila.

Manžel Soni Štěrbové bohužel nemoci po několika dnech podlehl. Meningokok na něj zaútočil den po Štědrém dni. „Vzbudila mě jeho zimnice. Potom měl teplotu a zvracel, ale vypadalo to jako klasická chřipka,“ popsala ČT první příznaky. Druhý den se ale stav manžela zhoršil. Záchranka ho odvezla do nemocnice Na Bulovce, kde 28. prosince zemřel.

Tragédii může předejít očkování

Nejlepším způsobem prevence je podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymuly očkování. V Česku jsou dostupné vakcíny proti všem séroskupinám meningokoka. U nejrozšířenějšího typu nemoci stojí všechny doporučené dávky očkování asi devět tisíc korun. Pojišťovny vakcínu celou nehradí, některé na ni ale přispívají. 

V letech 2011 až 2015 onemocnělo v Česku meningitidou 278 lidí, 23 z nich zemřelo. Letos se do 13. kalendářního týdne nakazilo invazivním onemocněním 14 lidí, tři zemřeli. Nejrizikovějšími skupinami jsou malé děti a dospívající.