Vyplácet nemocenskou i v prvních třech dnech? Vláda jasno nemá

Ze Senátu připutoval do Strakovy akademie návrh na obnovení nemocenské v prvních třech dnech nemoci zaměstnance, ministři Sobotkova kabinetu se ale nedokázali shodnout na tom, zda ho podpořit. Sociální demokraté hlasovali pro návrh nebo pro neutrální stanovisko, koaliční partneři se stavěli proti.

V prvních třech dnech pracovní neschopnosti nyní lidé nedostávají nic. Od čtvrtého do čtrnáctého dne poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy za pracovní dny a od patnáctého dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění. Návrh počítá s tím, že by firmy svým zaměstnancům proplácely 60 procent mzdy i v prvních třech dnech.

Návrh podporuje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), jde podle ní o jednu z priorit sociálních demokratů. Jako náhradu vidí prosazení povinnosti firem nabízet zaměstnancům pět volných dnů ročně pro případné marodění.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) byli pro senátní návrh i další sociálnědemokratičtí ministři, ostatní členové vlády jsou ale proti. „V koaliční smlouvě je, že takové věci se mohou dělat po souhlasu s tripartitou. Tam shoda není,“ řekl po jednání kabinetu vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) by to navíc pro rozpočet znamenalo dopady ve výši asi 2,4 miliardy korun: „To si skutečně nemůžeme dovolit.“

Předseda vlády ale chce mít řešení do konce volebního období; alternativou k placení prvních tří dnů nemocenské by proto mohlo být i zakotvení tzv. sick days do zákoníku práce.

Ministerstvo financí i TOP 09 jsou proti změně

Tradiční argument proti bezplatným prvním třem dnům uvádí, že si lidé na léčení berou dovolenou nebo nemoci přecházejí, aby zaměstnání neztratili. Kritici naopak poukazují na to, že se obnovením nemocenské v prvních dnech zvýší její zneužívání například k prodlužování dovolené.

 Ministerstvo práce a sociálních věcí poukazuje na to, že k navrhovanému zrušení karenční doby tří dní se zavázala i vláda v koaličním prohlášení. Podmínila to ale souhlasem zaměstnanců i zaměstnavatelů, a proti se stále staví například Svaz průmyslu a dopravy. 

Opoziční TOP 09 považuje současný systém za funkční a není třeba ho podle ní měnit. Místopředsedkyně strany Markéta Adamová uvedla, že od zavedení tohoto opatření prokazatelně klesla míra dočasné pracovní neschopnosti a naopak se zvýšila průměrná doba jejího trvání. Z toho podle ní plyne, že nárok na nemocenskou čerpají skutečně nemocní a počty zneužívání klesají.

Je vysoce pravděpodobné, že zrušením tzv. karenční doby opět dojde ke zneužívání, v důsledku čehož se počty lidí na nemocenské zvýší, dodala Adamová.  

Vydáno pod