Dva ruští novináři přišli na žádost BIS o akreditaci. Moskva protestuje

Ministerstvo zahraničí na základě žádosti Bezpečnostní informační služby (BIS) neprodloužilo akreditaci dvěma ruským novinářům. Podle informací týdeníku Respekt představují oba pro Českou republiku bezpečnostní riziko. Rusko proti postupu české strany důrazně protestuje. Předvolalo si zástupce české ambasády.

Podle Respektu nebyla akreditace prodloužena Vladimiru Sněgirovovi a Alexandru Kuranovovi. „Ministerstvo zahraničí v nedávné době obdrželo několikastránkové zdůvodnění, v němž BIS podrobněji specifikuje, v čem spočívá. Vzhledem k tomu, že se jedná o klasifikované dokumenty, detaily nejsou známé,“ píše týdeník.

Vladimir Sněgirovov psal pro list Večerňija Moskva a zároveň pro Rossijskuju gazetu, v minulosti působil jako vojenský zpravodaj v Afghánistánu. Kuranov byl na volné noze, akreditován byl ale za prokremelskou státní agenturu RIA Novosti. Vystupoval i v ruské státní televizi.

„Praha v nejlepších sovětských tradicích“

České úřady Kuranovovi akreditaci odmítly prodloužit vloni v listopadu. Podle RIA Novosti to však následně označily za nedorozumění. Tehdy ani nyní přitom české úřady žádné zdůvodnění neuvedly. Šéfredaktorka RIA Novosti Margarita Simoňjanová prohlásila, že „Praha postupuje v nejlepších sovětských tradicích“. Nejen samým rozhodnutím, ale i utajením jeho důvodů.

V České republice informace o neudělení akreditací podléhají utajení. „Je to procedura, při které postupujeme pořád stejně. Novináři nás požádají o prodloužení akreditace a my na základě informací i našich zpravodajských služeb buď akreditaci prodloužíme, nebo neprodloužíme. V tomto případě jsme ji neprodloužili, ale nemůžu jít do detailů,“ uvedla mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová.

Rusko slibuje odvetu

Ruské ministerstvo zahraničí si již předvolalo zástupce české ambasády a nechalo se slyšet, že neprodloužení akreditace poškodí vzájemné vztahy obou zemí. „Tyto nevlídné kroky českých úřadů poškozují dvoustranné vztahy a jsou v rozporu s Prahou deklarovaným odhodláním respektovat principy svobody slova a práva novinářů. Důrazně protestujeme v souvislosti s nekonstruktivními akcemi Prahy, které samozřejmě nezůstanou bez odpovídající reakce,“ stojí v prohlášení zveřejněném na webu ruského ministerstva zahraničí.

České ministerstvo zahraničí hodlá svůj krok zdůvodnit. „My jim v dohledné době vysvětlení podáme, ale nikoliv přes média. Situaci vysvětlíme jednak ruské ambasádě v Praze, jednak tuto informaci předáme našemu velvyslanectví v Moskvě a jejich prostřednictvím ruskému ministerstvu zahraničí,“ uvedla Lagronová.

Sídlo ministerstva zahraničí - Černínský palác
Zdroj: ČT24/Ministerstvo zahraničních věcí

Respekt uvažuje, že případná reakce by mohla být zaměřena na některého z českých novinářů akreditovaných v Moskvě, případně i na české diplomaty. Česko a Rusko si v uplynulých letech vzájemně vyhostily několik diplomatů, řidčeji dochází i k neprodloužení novinářských akreditací.

V únoru 2010 neprodloužilo ruské ministerstvo zahraničí vízum zpravodaji České televize v Moskvě Josefu Pazderkovi. Pravděpodobně šlo o revanš za podobný český krok vůči ruskému novináři Vladimiru Silkinovi z předchozího roku.

Podobná situace nastala i v roce 2006, kdy ruské úřady neprodloužily akreditaci zpravodaji ČT Janu Moláčkovi. Moláček tehdy o prodloužení akreditace včas oficiálně požádal. Ruské úřady mu ale krátce před jejím vypršením bez udání důvodu sdělily, že žádost byla zamítnuta. Podle médií to byl reciproční krok ruské strany poté, co musel v České republice ukončit činnost ruský zpravodaj vládní tiskové agentury RIA Novosti Leonid Sviridov.

Vydáno pod