Dva policisté čelí kvůli FAMU kárnému řízení. Policejní prezident se za ně omluvil

Policejní prezident Tomáš Tuhý se omluvil za vstup dvou policistů na půdu Filmové a televizní akademie múzických umění v Praze kvůli dvěma vyvěšeným tibetským vlajkám při návštěvě čínského prezidenta. Dva policisté čelí kárnému řízení.

Na základě popisovaných výsledků vnitřního šetření kontrolních orgánů Policie ČR bylo příslušnými policejními funkcionáři zahájeno kázeňské řízení s celkem dvěma policisty.
Tomáš Tuhý
policejní prezident

Omluvu Tuhý uvedl v dopise děkanovi FAMU Pavlu Jechovi, který policie zveřejnila na svém webu. Postup policistů přičítá Tuhý přílišné horlivosti, označil ho za „nevhodný a nadbytečný“.

Policejní prezident v dopise dále uvedl, že zjišťování, zda vedení školy ví o tibetských vlajkách na budově, bylo způsobeno komunikační chybou a přílišnou aktivitou policistů. „Policie České republiky zároveň prohlašuje, že v tomto směru nebyl vydán žádný pokyn k odstranění symbolů Tibetu z budovy FAMU ani jiným způsobem nedošlo k zásahu do práva na vyjádření názorů osob v této budově, což bylo v rámci šetření potvrzeno i zaměstnanci FAMU,“ uvedl v dopise.

„Já bych v tuhle chvíli neřekl, že jde o uzavřený případ. Myslím, protože jsou i jiné podobné případy, které se odehrávaly ve stejné době, že se to dá šetřit dál,“ zhodnotil závěry policejního prezidenta děkan FAMU Pavel Jech. Dá se podle něj totiž přijít na to, zda několik obdobných případů policejního postupu vůči tibetským vlajkám v oknech se dá uspokojivě vysvětlit jako pouhé jednotlivosti, nebo zda mají spojitost.

Kárné řízení se týká dvou policistů. Jeden návštěvu FAMU požadoval, druhý k ní dal pokyn

Umělecká fakulta se připojila k iniciativě veřejného vyvěšení tibetské vlajky coby symbolu vyjadřujícího podporu všem osobám a skupinám, jejichž lidská práva jsou porušována perzekucí ze strany čínského režimu. Přímo v budově se o standartu zajímali dva muži, kteří se představili jako příslušníci kriminální policie.

Záběry policistů přicházejících na FAMU (zdroj: ČT24)

Kárné řízení bylo zahájeno s vedoucím policistou, který svým podřízeným vydal pokyn ke sporné návštěvě školy. Dalším v kárném řízení má být policista specializovaného celorepublikového útvaru, který jako koordinátor bezpečnostních opatření v dané oblasti provedení tohoto úkonu vyžadoval. 

Časopis Respekt nedávno uvedl s odvoláním na dva důvěryhodné zdroje z policejního prezidia, že incident se dotýká i Jiřího Komorouse v čele Útvaru pro ochranu ústavních činitelů. Pokyn k odstranění tibetských vlajek z budovy FAMU měl dát právě (blíže nespecifikovaný) vysoký důstojník z tohoto útvaru.

Děkan FAMU Pavel Jech
Zdroj: ČT24

Respekt také informoval o tom, že policisté zvonili na dveře lidí, kteří tibetskou vlajku vyvěsili do okna, a nutili je ji odstranit – s argumentem, že přes vlajku nevidí na případného snipera. Srolovaná žaluzie jim ale nevadila. Obyvatelce bytu naproti Lichtenštejnskému paláci, kde čínský prezident Si jednal s předsedy parlamentních komor, vlajku dokonce pomocí štaflí sundali z okna a vrátili ji teprve večer.