Policie na demonstraci zadržela radikála Adama B. Bartoše

Policie na demonstraci proti islamizaci na pražském Václavském náměstí zadržela pět lidí včetně předsedy radikální Národní demokracie Adama B. Bartoše. Učinila tak poté, co v projevu vyzval k potrestání politiků „trestem nejvyšším“ za jejich přístup k migrantům. Na Václavském náměstí se sešlo několik set demonstrantů. Dav se později pokusil přesunout před Lidový dům, tam ale probíhala jiná demonstrace a policie radikály do ulice nepustila.

Adam Bartoš při demonstraci na Václavském náměstí kritizoval zejména dohodu Evropské unie s Tureckem. Míní, že se díky ní budou migranti dále šířit do Evropy. „To už není jenom nějaká liknavost nebo neschopnost vlády, to už je vědomé budování rozvratu země. To je vlastizrada. To je vlastizrada, která musí být potrestána trestem nejvyšším,“ řekl.

Vzápětí ho policisté zadrželi a odvedli. „Jeden člověk byl převezen na místní oddělení. Nyní budeme jeho projev vyhodnocovat,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Večer policie Bartoše propustila.

Zástupci magistrátu, kteří byli na Václavském náměstí, poté vyzvali účastníky k rozchodu. Lidé odejít nechtěli, těžkooděnci ale beze střetů pokračování demonstrace zabránili. Dav se poté začal přesouvat po Novém Městě, nejprve došel k policejní budově v Bartolomějské ulici.

Po policejní výzvě k ukončení akce se dav přesunul do Jindřišské ulice. Odtud chtěli radikálové do Hybernské ulice před Lidový dům, který je sídlem největší vládní strany ČSSD. Tam ale začala jiná demonstrace, kterou jako protiakci svolali Mladí sociální demokraté. „Cílem je ukázat, že na rozdíl od antisystémových stran, jejichž cílem je ve společnosti vyvolávat hlavně strach, nabízí vláda pod vedením Bohuslava Sobotky skutečná řešení problémů české společnosti,“ uvedli.

Vstup do Hybernské obsadili na obou stranách policisté, účastníci původní demonstrace z Václavského náměstí se proto nakonec vrátili tamtéž. Během odpoledne zadržela policie kromě Bartoše ještě další čtyři lidi. Jeden z nich podle Jana Daňka napadl policistu. Zranění po střetech s demonstranty utrpělo celkem pět policistů. Dalším zadrženým byl muž, který se po úředním rozpuštění akce pokoušel nabádat megafonem účastníky, aby šli na Staroměstské náměstí.