Čínský prezident zasadí se Zemanem strom, pohovoří s Krnáčovou

Do tří dnů je rozložen program čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku. Kromě Prahy navštíví Lány, kde spolu s českým prezidentem Milošem Zemanem zasadí strom. Vrcholná jednání má prezident Si v plánu na druhý den návštěvy, tedy příští úterý.

Čínský prezident by měl podle harmonogramu, který zveřejnila prezidentská kancelář, v Česku strávit 49 hodin od 14:00 na Velikonoční pondělí až do středečních 15:00, kdy má naplánovaný odlet.

První den: Prezidenti zasadí strom v Lánech

Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček upozornil, že se program ještě může změnit. Zatím však počítá se tím, že až čínský speciál přistane na Letišti Václava Havla, nevypraví se Si Ťin-pching hlouběji do Prahy, nýbrž opačným směrem do Lán. Na lánském zámku na něj bude čekat český prezident Miloš Zeman, aby společně zasadili památný strom a odhalili pamětní desku.

Během cesty čínského prezidenta do Lán, do Prahy i při pozdějších přesunech po Praze budou uzavírány příslušné úseky silnic, kudy jeho kolona pojede. Konkrétní informace však policie nechtěla z taktických důvodů zveřejnit. Policejní mluvčí pouze doporučila, aby řidiči „pozorně sledovali aktuální informace k dopravě na informačních portálech a světelných informačních tabulích“.

Druhý den: S Krnáčovou i Klausem po boku

Hlavní část programu přijde na řadu v úterý. Tehdy se čínský prezident sejde s předsedy obou parlamentních komor Milanem Štěchem a Janem Hamáčkem, premiérem Bohuslavem Sobotkou (všichni ČSSD) a také pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO).

Ještě před setkáním s vrcholnými politiky však zamíří Si Ťin-pching na Pražský hrad, aby se ještě jednou setkal s Milošem Zemanem a kromě slavnostního ceremoniálu se zúčastnil také podpisu česko-čínských smluv. Z informací uplynulých týdnů vyplývá, že by mělo jít o memoranda o spolupráci třeba v oblasti financí, obchodu nebo zdravotnictví a také o prohlášení k ustavení strategického partnerství mezi Českem a Čínou. Český prezident očekává, že do země přijdou čínské investice v hodnotě 45 miliard korun.

Na počest prezidenta Si proběhne v úterý také večeře, na kterou přijdou i bývalý prezident Václav Klaus nebo pražský arcibiskup Dominik Duka. Ve středu potom čeká hlavu ČLR diskuse s investory a Milošem Zemanem na Žofíně a pobyt v Česku ukončí prohlídkou Strahovského kláštera, než odletí do Spojených států.

První čínský prezident v ČR

Si Ťin-pching bude prvním čínským prezidentem, který navštíví nejen Prahu, ale i celé Česko či Československo. Před jeho příjezdem vzbudily pozornost diplomatické tlaky Číny na dění v Česku.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) uvedl, že si Číňané vyžádali schůzku s ním na ministerstvu zahraničí a vyjádřili obavu, aby Hermanovy postoje negativně neovlivnily blížící se návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Herman 10. března v Poslanecké sněmovně prosadil, aby poslanci drželi minutu ticha za oběti protičínského povstání v Tibetu.

Podle týdeníku Respekt se čínská diplomacie také pokusila zabránit vystoupení dalajlamy na letošním Foru 2000. Ministerstvo zahraničí však požadavek, aby dalajlamovi buď zabránilo přijet, nebo alespoň veřejně vystoupit, odmítlo.