Předsednictvo ANO kritizuje „lex Babiš" - může to být konec koalice

Předsednictvo hnutí ANO na svém večerním zasedání doporučilo svým poslancům, aby schválili program mimořádné schůze věnované Čapímu hnízdu. Právě na této schůzi by měl šéf hnutí Andrej Babiš oznámit jméno majitele v době, kdy farma žádala o evropské dotace. Předsednictvo vyjádřilo Babišovi jednoznačnou podporu. Zároveň přijalo usnesení, které kritizuje tzv. lex Babiš – neboli pozměňovací návrh poslance Chvojky (ČSSD), který zamezuje vstup do vlády vlastníkům firem. Jde prý o porušení koaliční smlouvy a mohl by vést ke konci vládní spolupráce ČSSD, lidovců a hnutí ANO.

Podle vedení hnutí ANO jsou vztahy v koalici napjaté a lidovci spolu s ČSSD prý v posledních týdnech stupňují předvolební kampaň. „Hnutí ANO nechce, aby bylo další fungování vlády negativně ovlivněno neustálými střety s koaličními partnery. S koaličními partnery jsme za dva roky ve vládě udělali hodně práce, schválili jsme klíčové zákony, ekonomice se daří, státní dluh klesá a klesá i nezaměstnanost. Postupně vracíme lidem peníze, které jim vzaly vlády pana Kalouska a ODS,“ uvedl na brífinku místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. 

Sociální demokracie zpřísnění zákona o střetu zájmů v parlamentu podpoří, koaličním partnerům to avizujeme dlouhodobě.
Bohuslav Sobotka
premiér

Podle něj ale návrh poslance Chvojky porušuje koaliční smlouvu, a pokud budou koaliční partneři takto pokračovat, budou to oni, kdo může být zodpovědný za konec koaliční spolupráce, stojí v usnesení předsednictva. Premiér Bohuslav Sobotka ale trvá na tom, že ČSSD zpřísnění zákona o střetu zájmů podpoří.

„Opravdový tzv. lex Babiš vymyslel až náš koaliční partner, jde o návrh, který je na hraně ústavy – ta podle článku 11 zaručuje právo vlastnit majetek. Tradiční strany chtějí zamezit vstupu do politiky úspěšným lidem a zakonzervovat ji jen pro profesionální politiky,“ tvrdí Faltýnek. 

Podle něj je navíc Chvojkův návrh protiústavní – v žádné evropské zemi prý není omezeno vlastnické právo členů vlády. „Preferujeme setrvání v této vládě, ale ne za každou cenu. Nelíbí se nám, že se v některých případech naši koaliční partneři spojují s opozicí – to si myslím, že se mezi koaličními partnery nedělá,“ uvedl Faltýnek. 

Chvojkův návrh zamezuje ministrům vlastnit média

Jan Chvojka (ČSSD) na jednání sněmovního ústavně-právního výboru představil návrh, podle nějž by se členové vlády s rozhodujícím podílem v obchodní korporaci museli do 60 dnů od jmenování do funkce podílu zbavit.

V opačném případě by přišli o dispozici s hlasovacími právy, podíl ze zisku, firma by ztratila nárok na veřejné dotace. Návrh by navíc znemožňoval vládním činitelům vlastnit média. Týkat by se měl ale až příštího kabinetu.

Myslím, že patří do civilizované společnosti, že člen vlády nevlastní média.
Jan Chvojka

Podobnou změnu už dřív připravil poslanec opoziční TOP 09 Martin Plíšek, který si s ní vysloužil podporu vládních lidovců. Plíšek je rád, že se prý u něj ČSSD inspirovala. „Je samozřejmě v pořádku, že návrh jde dál ve střetu zájmů v oblasti médií,“ dodal na adresu Chvojkovy předlohy.

Babiš, majitel Agrofertu a mediální skupiny Mafra, návrhy označil za kampaň proti své osobě. V minulosti oznámil, že pokud by omezení podnikání ministrů hlasy koalice prošlo, je otázkou, zda má současná vláda ještě smysl. „Moji voliči to věděli a zvolili mě,“ okomentoval svůj postoj ke střetu zájmů s tím, že prý není minuty, aby jej někdo nekontroloval.

Vydáno pod