Kontrola u přerovských exekutorů našla pochybení vůči etickému kodexu

Mimořádná kontrola v přerovském exekutorském úřadu zjistila pochybení týkající se například etického kodexu. Provoz úřadu ale není narušen, uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. Nové vedení exekutorského úřadu kvůli podezřelým finančním transakcím podalo trestní oznámení a tvrdí, že ohroženo je 300 milionů korun na účtu úřadu. Podle končícího šéfa úřadu Tomáše Vrány však výsledky kontroly vyvracejí obvinění.

Mimořádnou hloubkovou kontrolu zahájily Exekutorská komora a ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek kvůli sporům zaměstnanců úřadu s dosluhujícím soudním exekutorem Tomášem Vránou. Exekutorská komora uvedla, že je tamním vývojem znepokojena.

„Kontrola ukázala na pochybení, například na postup v rozporu s etickým kodexem Exekutorské komory,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová, podle které úřad nadále funguje. Exekutorská komora zálohuje veškeré spisy tak, aby byla nadále zajištěna kontinuita exekučních řízení. Mají tedy pokračovat standardně, aniž by byla narušena práva účastníků jednotlivých řízení. Otázkou finančních transakcí se zabývá policie.

Obvinění ze zpronevěry

Nové vedení přerovského exekutorského úřadu nechalo kvůli podezřelým finančním transakcím zablokovat všechny bankovní účty přerovského soudního exekutora Tomáše Vrány, který na konci března končí ve funkci. Vrána podle jeho nástupce Lukáše Jíchy tento týden zpronevěřil několik milionů korun. Jícha kvůli tomu podal trestní oznámení. Vrána obvinění ze zpronevěry označil za lež.

Podle Vrány navíc závěry mimořádné kontroly vyvrátily obvinění ze zpronevěry peněz klientů. „Zpochybněn byl jednotlivý převod 3,4 milionu korun. Tyto prostředky jsem dnes nechal převést na nově zřízený vázaný účet a důvody tohoto pochybení se dále objasňují,“ řekl Vrána. „Výtky komise k událostem z posledních dnů a způsobu jejich řešení směřují jak k mé osobě, tak k zaměstnancům úřadu. Za svou osobu jsem učinil všechna opatření, která mi komise doporučila – omezil jsem dispozici s bankovními účty pouze na svoji osobu,“ doplnil.

Jícha mluví o organizovaném nájezdu na exekutorský úřad

Jícha v pátek oznámil, že je nutné zajistit peníze na účtech úřadu. „Máme velmi závažné a fakty podložené podezření, že snaha vyvést zhruba 300 milionů korun mimo dispozici exekutorského úřadu je jedním z hlavních cílů organizovaného a dobře připraveného nájezdu na exekutorský úřad,“ řekl. Útok podle něj vede Vrána v součinnosti s partnery ze společnosti C.M.B. CZ Facility.

„K údajné obavě mých zaměstnanců o 300 milionů korun na vázaném účtu sděluji, že jsem ve středu podal na Okresní soud v Přerově návrh na přijetí peněžních prostředků do úschovy soudu, čímž budou tyto prostředky jednoznačně ochráněny před protiprávní dispozicí,“ uvedl Vrána.

Vrána stanul v čele přerovského úřadu v roce 2001. V pozici exekutora zůstane do 31. března, poté exekutorský úřad převezme Jícha. O odvolání Vrány usiloval ministr Robert Pelikán, který na exekutora loni kvůli stížnostem podal kárnou žalobu.