Česko a Polsko mají skvělý vztah, shodují se prezidenti obou zemí

Vnější kritiku politické situace v Polsku odmítl při setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou jeho český protějšek Miloš Zeman. Duda jeho postoj ocenil. Oba potom pochválili vzájemné česko-polské vztahy a předali si navzájem nejvyšší státní vyznamenání. Později se polský prezident sešel také s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou.

Polský prezident Andrzej Duda je přesvědčen, že vnitropolitickou krizi v jeho zemi – kterou považuje výlučně za politický, a nikoli právní problém – dokážou polští politici vyřešit sami. 

„Každý stát by si měl své vnitřní věci vyřizovat v rámci své suverenity samostatně, aniž by musel poslouchat výtky z jiných zemí,“ poznamenal prezident Duda. Z krize kolem ústavního soudu viní především předchozí vládu.

V tom ho podpořil i český prezident. „Polská vláda vzniklá ze svobodných voleb má plné právo uskutečňovat opatření, která jí dává mandát z těchto voleb,“ uvedl Miloš Zeman. Kritiku, která přišla z Evropské unie, odmítl. EU má podle něj jiné úkoly. „Měla by se naopak konečně soustředit na svůj základní úkol, a to je ochrana vnějších hranic,“ dodal prezident Zeman.

UDÁLOSTI: Podle českého prezidenta nemá EU kritizovat Polsko (zdroj: ČT24)

Později při schůzce v Hrzánském paláci hovořil o sporech vlády a polského ústavního soudu Andrzej Duda také s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Ten požádal polského prezidenta o vysvětlení vztahů, podobně jako prezident však ujistil, že se nechce vměšovat do vnitřních záležitostí Polska.

Prezidenti: Česko a Polsko mají skvělý vztah…

Prezidenti naproti tomu o situaci v Polsku promluvili pouze na tiskové konferenci po skončení vzájemné schůzky. Přímo na ní na polské problémy řeč nepřišla. „Pan prezident jednoznačně řekl, že by považoval za netaktní, aby jakkoli zasahoval do vnitřních politických záležitostí Polska,“ sdělil Andrzej Duda.

Andrzej Duda přiletěl v pondělí odpoledne na návštěvu České republiky. Hlavní politický program má naplánován na druhý den své cesty a prvním bodem byla návštěva Pražského hradu. Oba prezidenti pochválili vzájemné vztahy Česka a Polska. Shodně je považují za vynikající, jsou však přesvědčeni, že je stále možné je rozvíjet, a to zejména v ekonomické oblasti.

… podle politologa to ale k ničemu konkrétnímu nevede

O vynikajících česko-polských vztazích se již před příletem polského prezidenta zmínil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. S tím souhlasí i politolog Josef Mlejnek z Univerzity Karlovy v Praze.

V rozhovoru pro ČT poznamenal, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou mimořádně skvělé, protože mezi nimi není větší spor o nějakou závažnou politickou otázku. Přesto minimálně jeden problém spočívá v tom, že z toho neplyne zatím tolik konkrétních projektů, kolik by plynout mohlo.

„Ty vztahy jsou skvělé už od počátku devadesátých let. Jsou skvělé vždy, když k nám někdo z Polska přijede, a všechno je lidově řečeno v pohodě,“ uvedl politolog Mlejnek. „Řada věcí, jako je třeba společná infrastruktura nebo dopravní spojení do Polska, které není zrovna nejlepší, přes fráze o skvělých vztazích nedostává konkrétní podobu.“

„Dobré vztahy, které tu jsou už několik let, pokračují,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „V4 je fungující těleso. Dříve na něj bylo pohlíženo zhůry, ale ten vztah se mění,“ dodal s poukazem na názory zemí V4 na současnou migrační krizi.

Prezidenti se liší vztahem k Rusku, o Savčenkové nemluvili

Rozdíl mezi oběma prezidenty vidí Josef Mlejnek v tom, že prezident Miloš Zeman výrazně projevuje vstřícnost vůči ruským postojům, kdežto Polsko je vůči Rusku velmi kritické, protože Moskva je pro Varšavu historickým nepřítelem.

„Postoje prezidentů Dudy a Zemana mohou být proto v této otázce poměrně veliké, ale vzhledem k tomu, že hlavní slovo v obou zemích mají vlády a parlamenty, nejsou tyto rozdíly mezi oběma prezidenty překážkou k dobrým vztahům obou zemí.“

Na tiskové konferenci oba prezidenti oznámili, že se vztahům k Rusku ve svém rozhovoru vyhnuli. „Problematice paní Savčenkové jsme se nevěnovali,“ sdělil Miloš Zeman a Andrzej Duda to potvrdil. Reagovali tak na otázku, zda se zabývali dalšími postoji svých zemí k věznění ukrajinské pilotky Savčenkové v Rusku.

Polský novinář Marek Pedziwol upozornil i na další témata, kterým se prezidenti při jednání vyhnuli. Andrzej Duda podle něj mohl podpořit polské potraviny. Pedziwol by také byl ocenil, kdyby se tématem schůzky stal majetek zabavený polským krajanským sdružením v Československu během nacistické okupace. „Chyběl mi zájem polského prezidenta o zájmy polské menšiny, o návrat majetku předválečných organizací polské menšiny, kterým byl konfiskován Němci,“ uvedl Marek Pedziwol.

Uvítání, oběd, státní vyznamenání

Polský prezident byl dopoledne uvítán na prvním hradním nádvoří s vojenskými poctami před setkáním s Milošem Zemanem. Jednat chtěli o migraci, visegrádské spolupráci nebo o výstavbě dopravních koridorů.

Zeman se ženou Ivanou přivítal polský prezidentský pár u vstupu na první nádvoří Pražského hradu. Následovaly polská a česká hymna i čestná salva. Po jednání byl na programu na Hradě slavnostní oběd za přítomnosti bývalého prezidenta Václava Klause a předsedy Senátu Milana Štěcha.

Andrzej Duda předal Miloši Zemanovi Řád bílé orlice
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Prezidenti si také vyměnili nejvyšší státní vyznamenání. Andrzej Duda obdržel Řád bílého lva a prezident Zeman Řád bílé orlice. Odpoledne ještě polského prezidenta přijal premiér Sobotka. Hovořili o přípravách červencového summitu NATO ve Varšavě, o visegrádské skupině, jejíž předsednictví letos převezme Polsko od Česka, či zahraniční politice.

Z Hrzánského paláce potom prezident Duda s manželkou odjeli položit věnec na hrob Václava Havla a setkat se s polskými podnikateli. Večer se vrátí domů.

Štěch: Česko-polské vztahy jsou velmi dobré (zdroj: ČT24)