Bárta ani Škárka poslanecké mandáty zatím nesloží

Praha - Vít Bárta (VV) poslanecký mandát zatím nesloží, chce se dál bránit u odvolacího soudu a senát přesvědčit, že půjčka úplatkem nebyla. Řekl to v rozhovoru pro televizi Nova. Podle svých slov se tak rozhodl po prostudování rozsudku, který ho uznal vinným z podplácení. Na Bártovo rozhodnutí všichni netrpělivě čekali. Koaliční partneři ho už v pátek vyzvali, aby splnil svůj slib, že pokud bude odsouzen, z politiky odejde. Poslaneckého mandátu se nyní nevzdá ani další odsouzený poslanec Jaroslav Škárka. Televizi ale řekl, že „rezignoval na členství v komisi, která zkoumá hospodaření NKÚ“.

„Rozhodl jsem se prozatím svůj poslanecký mandát nesložit… Pro mne je nyní nejdůležitější hledat odpověď na to, jestli obecně vyslovená žádost, respektive nabídka bezúročné půjčky, může či nemůže býti z tohoto hlediska korupcí,“ řekl Bárta televizi Nova. Doufá, že když bylo ve stranickém programu snížení poslaneckých platů, že jiný soud nebude půjčku jako korupci vnímat. 

Vít Bárta: „Soudce jednoznačně říká, že na Věci veřejné byl organizovaný puč, že jednání pana Škárky a paní Kočí bylo podvodné jednání vůči mé osobě a že já jsem se dopustil korupčního jednání tím, že jsem poskytl bezúročné půjčky. To mě vede k tomu, že se chci bránit u odvolacího soudu.“

Těsně po vynesení rozsudku Bárta oznámil veřejnosti, že rezignuje na své politické funkce - pozastavuje členství ve VV a rezignuje na funkci předsedy poslaneckého klubu. Ostatní strany se však obávaly, že jsou to jen slova do větru. Věci veřejné totiž už v minulých dnech několikrát měnily názor a podle koaličních partnerů tak ztrácejí věrohodnost. Podle místopředsedkyně VV a Bártovy manželky Kateřiny Klasnové ale Bárta získal svůj poslanecký mandát od voličů, a je proto na něm, jak s ním naloží.

Poslanec byl nepravomocně odsouzen k trestu 18 měsíců odnětí svobody podmíněně se zkušební dobou 30 měsíců a dále k náhradě škody. Podle soudu uplácel své bývalé stranické kolegy tím, že jim poskytl bezúročné půjčky.