Kdo jsou a čím si prošli iráčtí uprchlíci v Brně?

České republice se zástupy běženců vyhýbají. Vládou schválený záměr přesídlit 153 křesťanských uprchlíků z Iráku je proto v tomto kontextu ojedinělý. Nadační fond Generace 21, který projekt zaštiťuje, už přemístil 68 Iráčanů, kteří se ubytovali v Jihlavě, Brně a Smilovicích. Portréty a osudy několika lidí z brněnské skupiny popisuje fotogalerie.

Křesťanská menšina v Iráku je od pádu Saddáma Husajna v roce 2003 vystavena dlouhodobé diskriminaci a stupňujícímu se teroru především ze strany radikálních muslimů. Od vzniku Islámského státu dochází podle mnoha odborníků v souvislosti s pronásledováním a vyvražďováním křesťanské komunity ke genocidě. V zemi dnes žije zhruba 300 tisíc křesťanů, většinou v nuzných podmínkách uprchlických táborů. Před šedesáti lety jich bylo čtyři a půl milionu a jejich soužití s muslimy bylo celkem bezproblémové.

Členové skupiny uprchlíků, která našla zázemí v Brně, mají podobné zkušenosti. Z Bagdádu, Mosulu a jiných měst byli postupně vytlačeni do Karakóše, asi padesátitisícového městečka se silnou křesťanskou komunitou. V srpnu 2014 byla po bleskové ofenzivě nad vylidněným městem vztyčena černá vlajka Islámského státu.