Ministr Brabec prosazuje "domovní prohlídku", pokud vychází z komína hustý dým

Úřady možná dostanou pravomoc kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. Poslanci v prvním čtení odsouhlasili novelu zákona o ochraně ovzduší, která to umožňuje. Pravici se to ale nelíbí. Jde podle ní o omezení domovní svobody, která je jedním z ústavních práv. Se souhlasem váhají i lidovci. Ministerstvo životního prostředí ale tvrdí, že předloha naopak chrání jiné ústavní právo, a to na ochranu zdraví.

Lokální topeniště jsou zdrojem až 60 procent emisí polétavého prachu, a dokonce 90 procent karcinogenního benzo(a)pyrenu. Zákaz spalování odpadů proto existuje už několik let a úřady jsou kvůli tomu zavalené stížnostmi a podněty od nespokojených občanů.

Obec ale lidem pomoci neumí. Jediné, co nyní mohou úředníci zkontrolovat, je kouř z komína. Podle takzvané Ringelmannovy stupnice porovnávají jeho barvu. Metoda ale není průkazná.

Úřady možná dostanou právo kontrolovat, čím lidé doma topí (zdroj: ČT24)

Nově by proto měli mít možnost podívat se až přímo ke kotli a zkontrolovat, v jakém stavu zařízení je a co v něm majitel pálí. Kontrola z úřadu by podle návrhu ministerstva přišla až po opakovaných stížnostech a po předchozí písemné výstraze. „Pokud nedojde k nápravě, tak může úřad přistoupit k fyzické kontrole,“ uvedla mluvčí resortu Petra Roubíčková.

V Moravskoslezském kraji už kvůli špatnému ovzduší hlídají komíny i samotní občané. Na web cisty-komin.cz mohou posílat fotografie kouřících komínů, které se následně objevují i s popiskem na mapě. Projekt realizuje obecně prospěšná společnost Čisté nebe. „Od ledna máme asi padesát nových hlášení,“ řekla ČT ředitelka společnosti Anna Plošková.

Opozice: Lidé stejně neotevřou

Pravice ale s kontrolami nesouhlasí. Půjde podle ní o narušení soukromí a problém se spalováním odpadu kontroly stejně nevyřeší. „Ti lidé prostě neotevřou. Co pak bude? Padesátitisícová pokuta? Nemohou ji zaplatit,“ domnívá se poslanec Jan Zahradník (ODS). „Každý má povinnost dělat si revizi komínu a kotlů. To by byla vhodná cesta, jak nenarušit soukromí občanů,“ dodává poslanec Herbert Pavera (nestr. za TOP 09). 

Co přijde dál? Z jakých dalších důvodů budou úředníci chodit kontrolovat různé věci k nám domů?
Jiří Junek
poslanec (KDU-ČSL)

Kontroly domů až jako krajní možnost

Návrh se ale nelíbí ani lidovcům. Jejich ministři se na vládě zdrželi hlasování. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je ale vstup do domácnosti až krajní prostředek. Doufá, že k němu ve většině případů nakonec ani nedojde. „Bude tu odstrašující efekt toho, že ta možnost tu je,“ řekl České televizi.

Emisní znečištění v Moravskoslezském kraji v zimě
Zdroj: Informační monitorovací systém průmyslového znečištění v Moravskoslezském kraji

V Česku se zlepšila kvalita ovzduší v průběhu 90. let. Pomohly tehdy hlavně úpravy v průmyslu. Od té doby ale spíš stagnuje. Polétavý prach v koncentraci, která přesahuje limity, trápí asi čtvrtinu obyvatel. Nejhorší situace zůstává v Moravskoslezském kraji.

Nejhůř se loni dýchalo v Radvanicích

Vůbec nejšpinavější vzduch dýchali loni obyvatelé ostravských Radvanic. Koncentrace prachu tam překročila limit 98 dní, což je více než čtvrtina roku. Špatně na tom byly i Věřňovice a Český Těšín.

Současné znečištění ovzduší pochází podle odborníků především z dopravy a právě ze soukromých domů. V kotli na pevná paliva topí asi 660 tisíc českých domácností. Zhruba tři čtvrtiny patří mezi zastaralé, které do budoucna nebude možné využívat. Stát kvůli tomu nabízí na výměnu starých kotlů takzvané kotlíkové dotace. Zájem je mimořádný. 

Emisní znečištění v Moravskoslezském kraji v létě
Zdroj: Informační monitorovací systém průmyslového znečištění v Moravskoslezském kraji
Vydáno pod