Sportovci mohou jásat. Nová náhrada menisku umožňuje plnou zátěž

Novou umělohmotnou náhradu dostal místo poškozeného menisku v koleni první český pacient. Ortopedická novinka se postupem času vstřebá do těla a zamezí dalšímu poškozování kloubní chrupavky. Operaci provedli lékaři z 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol ve spolupráci s belgickým specialistou profesorem Rene Verdonkem.

Jedná se sice o poměrně složitou operaci hluboko v kloubu, po které následují dva až tři měsíce rehabilitace, ale podle přednosty kliniky ortopedie a traumatologie Tomáše Trče přináší způsob léčby jednoznačné výhody. „Doposud se poranění menisku a kloubních pouzder řešila částečným odstraněním defektní části kloubu, v lepším případě sešitím trhliny menisku. Nezamezilo se však postupnému poškozování chrupavky, což se nakonec muselo řešit výměnou celého kloubu,“ přiblížil.

Když dojde k poškození menisku, vzniká v kloubním pouzdru prázdný prostor, kde se při zatížení výrazně zvyšuje tlak na chrupavku. Tím dochází k jejímu poškozování. To v krajním případě vede k nutnosti vyměnit celý kloub.

Náhrada z polykarbonátu se vstřebává do těla

Pokud se však poškozená část, nebo i celý meniskus, nahradí umělým komponentem, je tlumící efekt zachován a chrupavka se už nepoškozuje. Náhrada se vstřebá a umožňuje podle Trče úspěšnou léčbu pacientů s bolestivým poškozením menisku bez následného omezování zátěže. Navíc zachovává plnou funkčnost při tlumení nárazů v kloubu.

Nový postup, kdy se využívají inovativní materiály v rámci takzvané tkáňové regenerace, chtějí motolští lékaři využít u pacientů s nezhojitelným roztržením menisku nebo při ztrátách meniskové tkáně. Zabrání se tím také rozvoji artrózy, čímž se pacient vyhne daleko více zatěžujícím operacím.