Němečkův záměr sbírat údaje o lékařích a pacientech chce část poslanců zatrhnout

Vznik registru lékařů i pacientů provází spor ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a části poslanců. Němeček si od databází slibuje průhlednější zdravotnictví. Třeba člen výboru pro zdravotnictví Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) v nich ale vidí možné porušení ochrany citlivých údajů o zdravotních problémech pacientů. Ve sněmovně se tak bude hlasovat o úplném zamítnutí zákona, který se vznikem databází počítá. Ministerstvo dodává, že jeho prosazení potřebuje i kvůli zjištění přesného počtu lékařů a sester.

V některých lékařských oborech doktorů ubývá a hrozí, že se v budoucnu zdravotnictví bude potýkat s jejich nedostatkem. Stát nemá přehled o tom, kolik lékařů a v jakých oborech bude potřeba. Aby úřady měly z čeho vycházet, pomůže jim právě vznikající neveřejný registr lékařů. Zároveň také vzniká databáze pacientů, která má u každého zaznamenávat prodělané zákroky a zdravotní problémy.

„Stát bude mít k dispozici data o průchodu jednotlivých pacientů systémem, která mají dnes zdravotní pojišťovny. A budeme je moct statisticky vyhodnocovat,“ tvrdí ministr Němeček. Koaliční poslanec Ludvík Hovorka ale hodlá usilovat o odmítnutí celé novely zákona. Především kritizuje fakt, že citlivá data mají být spojena s rodným číslem.

Události ČT: Zdravotnické registry mají potíž (zdroj: ČT24)

Opoziční TOP 09 se přidává, její předseda poslaneckého klubu František Laudát soudí, že pro stát, pokud opravdu tolik potřebuje tyto údaje, není problém přidělit všem anonymní čísla. Němeček ale tvrdí, že systém dostatečně zabezpečí. „Útoky proti zákonu jsou iniciovány těmi, kterým vyhovuje ne úplná přehlednost daného systému,“ obrací se na kritiky předlohy. Lékaři už nyní pracují s celou řadou registrů, například onkologický shromažďuje informace o pacientech už od roku 1976.