Exekutorská komora zve dlužníky do poradny: Nestrkejte hlavu do písku

Každý třináctý obyvatel Moravskoslezského kraje má alespoň jednu exekuci. Loni jich tam bylo nově nařízeno 85 tisíc. Více dlužníků je v Česku jen v Ústeckém kraji a v Praze. Exekutorská komora proto otevřela v Ostravě bezplatnou poradnu pro dlužníky. Podobné kanceláře už fungují v Praze, Plzni a Brně. Pro radu tam přicházejí stovky lidí.

Podle předběžných údajů Exekutorské komory České republiky bylo loni nařízeno 750 tisíc nových exekucí. I když jejich počet oproti roku 2014 klesl, přibývá lidí, kteří čelí několika exekučním řízením najednou. „Zatímco v roce 2013 připadaly na jednoho dlužníka v průměru tři a půl exekuce, nyní je to na jednoho šest exekucí,“ uvedla prezidentka exekutorské komory Pavla Fučíková.

Na jednoho dlužníka připadá v průměru šest exekucí

Není výjimkou, že lidé mají i deset exekucí.  V Moravskoslezském kraji čelí dlužníci v průměru sedmi řízením. Rekordmanem je muž středního věku, proti kterému je vedeno dvě stě exekucí. Přestože tyto krajní dopady dluhů jsou všeobecně známé, mnozí lidé reagují tak, že situaci neřeší. I proto exekutorský úřad otevírá v Ostravě bezplatnou poradnu. 

„Bohužel, mnozí dlužníci strkají hlavu do písku. Nevědí si s dluhy rady, rezignují, přestávají rozumně uvažovat,“ uvedla Fučíková. V poradně se mohou lidé informovat, jak exekuce probíhá, jaké mají možnosti. „Mohou se přijít poradit i příbuzní dlužníků, ale také věřitelé,“ uvedla. Dodala, že často poradny vyhledávají rodiče, kteří vymáhají dlužné výživné na děti.

Mnozí lidé neřeší vlastní dluhy, ale svých příbuzných. Například Eva Indcédiová z Ostravska čelí exekucím z nezaplacených půjček, které uzavřel její syn. „Byla jsem úplně bezradná. Neměla jsem peníze, abych ty půjčky platila, a sumy stále rostly,“ líčila žena. Část dluhů nakonec zaplatila, zbytek by měl podle exekutora splácet její syn po návratu z vězení.

Komora očekává, že exekucí přibude i se zavíráním dolů

Počet dlužníků souvisí s kupní sílou lidí a s nezaměstnaností. V Moravskoslezském kraji patří k nejvyšším v zemi. V okrese Karviná nyní připadá na jedno volné místo 20 uchazečů o práci, což je nejvíc v republice. „Velké množství exekucí v tomto regionu má jistě souvislost se zaměstnaností. Každé větší propouštění se v počtu řízení odrazí,“ uvedla Fučíková. Dodala, že ohlášené zavírání některých dolů OKD se s odstupem času jistě projeví nárůstem počtu dlužníků.

  • Česká republika - 750 tisíc
  • 1. Praha - 130 tisíc
  • 2. Ústecký kraj - 105 tisíc
  • 3. Moravskoslezský kraj - 85 tisíc
  • 14. Kraj Vysočina - 22 tisíc

I když v Praze je absolutní počet exekucí vyšší než v Ústeckém kraji, oproti Praze je tam situace ještě o trochu horší - exekučnímu řízení čelí každý devátý obyvatel, v hlavním městě každý desátý, v Moravskoslezském kraji každý třináctý. Naopak nejméně dlužníků je na Vysočině a ve Zlínském kraji.

Nová poradna pro dlužníky i věřitele v Ostravě sídlí v centru města ve Velké ulici číslo 19. Exekutorská komora ji otevřela ve spolupráci se Slezskou diakonií. Konzultace jsou bezplatné, zájemci se však musí předem objednat na čísle 734 645 275. Dříve otevřená pracoviště v Praze, Plzni a Brně za rok navštívilo celkem kolem 750 lidí.