Přijeli další křesťanští uprchlíci z Iráku, utekli i před vlastními příbuznými

Další křesťanští uprchlíci z Iráku přiletěli do Česka. Ve skupině je 17 lidí z toho devět dětí. Nejmladší dívka se narodila dva dny před loňským Štědrým dnem. Iráčané se připojili ke svým krajanům ve středisku Okrouhlík u Jihlavy, kteří jsou zde od konce ledna. Celkem by do Česka mělo přesídlit 37 křesťanských rodin, tedy 153 lidí.

Čtyři nové rodiny pochází mimo jiné z oblasti iráckého Mosulu, kterou obsadil tzv. Islámský stát. Před extremisty uprchli do Libanonu. Jsou mezi nimi i konvertité, kteří přestoupili na křesťanství. „ Odpadlictví trestají radikální islamisté velmi přísně. Někteří z nich prchají i před svými vlastními příbuznými, kteří jim neodpustili, že konvertovali,“ poznamenal redaktor České telvizie Martin Mikule.

„Nejsme tu, abychom zdarma jedli a pili ze zdrojů České republiky. Chceme pracovat, každý v oblasti, které rozumíme,“ řekl novinářům jeden z uprchlíků hned po příletu.

Skupina je ubytovaná ve středisku Okrouhlík, kde už je od konce ledna i deset jejich krajanů. Přivítání bylo proto velmi srdečné, na příjezd spoluobčanů se zde chystali celý den. „Připravili jim večeři, jakou jedli doma,“ řekl Dan Drápal z Nadačního fondu Generace 21, který se na přesídlení podílí. V sobotu čeká rodiny prohlídka Jihlavy a darovací bazar, kde si budou moci vybrat oblečení, boty nebo hračky. V neděli proběhne přímo v Okrouhlíku bohoslužba. 

Uprchlíci poznávají Jihlavu a byli na mši

Dosavadní zkušenosti z pobytu prvních dvou rodin ukázaly, že mezi nimi a místními obyvateli nevzniká žádné napětí. „Jeli do Jihlavy kvůli zdravotním prohlídkám, na cizineckou policii, chodí po městě, aby se naučili české reálie. Měli už první mši společně s českými obyvateli, takže se postupně poznávají,“ uvedl Martin Frýdl z nadačního fondu.

Zatím se objevil jen problém se zdravotní péčí. Lékaři na Jihlavsku odmítli přijet do Okrouhlíku uprchlíky vyšetřit. Podle lékařské komory může být důvodem přetlak pacientů v regionu nebo mediální pozornost. Uprchlíky nakonec vyšetřila lékařka z Třebíče. Novou skupinu sedmnácti uprchlíků vyšetří doktorka ze sedmnáct kilometrů vzdálené Třeště. 

Celkově ale Frýdl ve společnosti vnímá smířlivost vůči křesťanským uprchlíkům. „Chápe, že křesťané jsou v Iráku pronásledovanou skupinou. Velká část populace iniciativu schvaluje,“ poznamenal. 

Podle Dany Fiedlerové z Centra multikulturního vzdělávání Jihlava, které o příchozí pečuje, trval výběr několik měsíců. Lidé z nadačního fondu prověřovali, zda jsou rodiny skutečně v nouzi. „Znali jejich osobní příběhy, zjišťovali, jestli mají možnost jiné pomoci, a vytipovali rodiny, které byly nejvíce ohrožené,“ shrnula. 

Dva měsíce v Okrouhlíku, zbytek roku v Jihlavě

V Okrouhlíku stráví Iráčané první dva měsíce svého života v Česku. Během té doby podají žádost o azyl a s pomocí centra multikulturního vzdělávání budou vyřizovat i další formality. „Je potřeba zařídit různé formality na cizinecké policii, potřebujeme zajistit lékařské prohlídky, školu pro děti,“ popsala Fiedlerová. Dodala, že zpočátku budou děti vzdělávány v centru, do školy začnou chodit, až budou znát základy češtiny.

Uprchlíci z Iráku už se učí češtinu
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Podle zkušeností s prvními dvěma iráckými rodinami ale nebude těžké jazyk Iráčany naučit. „Začíná se mi zdát, že ty jazyky jsou podobné. Nemají až tak problém s výslovností a i některá stavba vět je podobná,“ poukázala. 

Po vyřízení úředních formalit a absolvování úvodních jazykových kurzů se rodiny přestěhují do bytů v Jihlavě pronajímaných Generací 21. To nastane asi za šest až osm týdnů. Nadační fond jim potom také pomůže s hledáním zaměstnání. „Na stole nám leží hodně nabídek na práci od podnikatelů, většinou věřících, kteří se sami hlásí a nabízejí práce ve stavebnictví nebo zemědělství, ale i práce programátora. Jsou tam i lidé s tímto zaměřením,“ uvedl Martin Frýdl.

Další skupiny půjdou do jiných měst

Příjezdem druhé skupiny rodin ještě přijímání iráckých křesťanů nekončí. Celkem by do Česka mělo přesídlit 37 křesťanských rodin, tedy 153 lidí. Martin Frýdl upozornil, že další skupiny již nepojedou do Okrouhlíku a Jihlavy. „Budou rozprostřeny po více velkých městech v ČR. V každém bude skupina zhruba dvaceti, třiceti až čtyřiceti lidí,“ upřesnil.

Konkrétní místa, kde se křesťanští uprchlíci po příjezdu usadí, uvést nechtěl s tím, že ještě nemá konečné dohody. Začátek pobytu všech rodin v Česku bude však podobný jako u vysočinské skupiny – po zajištění formalit během pobytu v některém středisku podobném Okrouhlíku se přesunou do bytů v blízkém městě.