Švýcaři odmítli, že by s Ransdorfem po zadržení špatně zacházeli

Švýcarská policie odmítla nařčení, že by loni v prosinci špatně zacházela se zadrženým europoslancem Miloslavem Ransdorfem (KSČM). V rozhovoru pro server Aktuálně.cz to uvedl mluvčí curyšské policie. Na postup policie si stěžovala vdova Vlasta Ransdorfová.

Ransdorf zemřel náhle 22. ledna. Jeho manželka poté v dopisu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) napsala, že k tomu přispělo i zadržení v bance. Premiér podle vyjádření Úřadu vlády podnět postoupí nejvyššímu státnímu zástupci a policejnímu prezidentovi. „O reakci požádá i ministra zahraničí, jehož agendy se dopis částečně týká,“ dodal mluvčí vlády Martin Ayrer.

Ransdorf měl cukrovku a jeho zdravotní stav se prý zhoršil po loňském zadržení ve Švýcarsku. Politik si stěžoval, že mu tamní policie po určitou dobu odpírala léky na cukrovku. Podle své ženy nedostal léky buď vůbec, nebo ne v dostatečném množství. Kvůli zvýšenému tlaku měl prý v průběhu zadržení zdravotní potíže, ale stráže se nedovolal.

„Takováto nařčení důrazně odmítáme. Zadržený byl po vyšetření shledán schopným vazby. Po dobu zadržení byl pod dohledem lékaře, který mu poskytl veškeré potřebné léky,“ řekl Aktuálně.cz mluvčí curyšské policie Werner Schaub.

Ransdorfa a tři Slováky zadržela loni v prosinci švýcarská policie v curyšské bance. Švýcarské státní zastupitelství proti nim vede trestní řízení kvůli majetkovým deliktům. Politik od počátku odmítal, že se dopustil čehokoli nezákonného, chtěl prý jen s bankou navázat komunikaci kvůli jednomu klientovi.