Průhlednější financování stran? Podle šéfa TI jsou zájmy, aby se změna nestihla do voleb

Transparency International vyzvala koalici, aby urychleně projednala předpisy o financování politických stran: jinak hrozí, že nebudou platit pro příští volby do sněmovny. Podle ředitele organizace Davida Ondráčky se zejména bez speciálního úřadu pro kontrolu financování stran nelze posunout dál. „Jsou tu zájmy, aby zákon nefungoval během příštích sněmovních voleb,“ varoval Ondráčka na tiskové konferenci.

Poslanci sice novelu podpořili v prvním čtení už loni v říjnu, pak se ale schvalování zadrhlo. Proto podle Ondráčky reálně hrozí, že se zákon do sněmovních voleb projednat nestihne. I kdyby podle něj další schvalování šlo hladce, bude velmi málo času, aby byl dohledový úřad zřízen. 

Novela zavádí vedle kontrolního úřadu také povinné transparentní účty pro politické strany a počítá také s maximálním limitem na předvolební kampaň – ten se liší podle typu voleb. Pro sněmovní volby je limit 90 milionů, pro Evropské volby 50 milionů. V případě senátních voleb je strop nastaven pro každý obvod na dva miliony a u krajských voleb pro každý region na sedm milionů. Navíc by kandidující subjekty musely vést účetnictví a do tří měsíců od konce voleb zhotovit zprávu o financování volební kampaně.  

Změna pravidel má platit až od roku 2017, na letošní krajské a senátní volby se tedy ještě vztahovat určitě nebude.

Strany už sice transparentní účty mají, jenže…

V současnosti sice politické strany zveřejňují informace o kampani i nad rámec zákona, což Transparency International ocenila. Jenže třeba zřízení transparentního účtu neznamená, že je o financích politických uskupení přehled.

TI: Koalice by měla urychleně přijmout novelu o financování stran (zdroj: ČT24)

Strany podle pedagoga Vysoké školy ekonomické Petra Vymětala například „dotují“ transparentní účty z jiných neveřejných. „Některé strany transparentní účet zřídily pozdě, u některých se soustředí jen na příjmy. Získáte tak přehled o tom, kdo je dárcem, ale vedle toho mají strany další účty,“ řekl Vymětal. Z těch pak podle něj financují například běžný chod strany či marketingové kampaně. 

Poprvé využívali transparentní účty kandidáti v přímé prezidentské volbě před třemi lety. Politické strany je zatím mít nemusí, většina to dělá dobrovolně. 

Události, komentáře: Financování politických stran (zdroj: ČT24)
Vydáno pod