Osvobození Češi by podle Zaorálka mohli zamířit domů už ve čtvrtek

Pětice Čechů osvobozených v Libanonu by mohla během čtvrtka odcestovat zpět do vlasti. V Událostech, komentářech to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Pro unesené odletěl odpolende vládní speciál, který v Bejrútu přistál večer. Jasno stále není o roli údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda - právě za něj by Češi mohli být podle spekulací médií vyměněni. Fajád ale zatím zůstává ve vazbě v Praze na Pankráci.

Zaorálek zdůraznil, že Česko neobchoduje s teroristy, a odmítl tak spekulace médií. Muži, kteří zmizeli loni v červenci, jsou na svobodě od pondělka. Speciál pro ně do Libanonu odletěl ve středu ve čtrnáct hodin a o několik hodin později přistál v Bejrútu. Podle tisku muži padli do léčky libanonské tajné služby. Spekulují také o jejich výměně za Alího Fajáda. Jeho advokát však uvedl, že je Fajád stále ve vazební věznici.

V libanonském zajetí strávila pětice mužů více než půl roku. V současné chvíli se připravují na převoz do České republiky. Na palubě budou kromě zdravotníků i policisté a další odborníci. 

Kauza unesených Čechů - mnoho otázek, skoro žádné odpovědi (zdroj: ČT24)

„Jsem přesvědčen, že propuštěni budou, všechno k tomu směřuje,“ řekl Zaorálek už během dne novinářům. „Teď jsou v rukách libanonských úřadů, předpokládám, že probíhají výslechy. Myslím si, že když tam naše letadlo doletí dnes večer, tak během dneška a zítřka bychom mohli dojednat přes našeho velvyslance to, aby zadržení čeští občané byli vydáni nám a my jsme je mohli vypravit na cestu zpátky do vlasti,“ uvedl šéf české diplomacie.

Zprávy o tom, že propuštění Čechů je diplomatickým obchodem v podobě jejich výměny za údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda drženého v Praze od dubna 2014, odmítl komentovat. Podle Fajádova advokáta je Libanonec stále ve vazební věznici.

Noviny spekulují o výměně za Fajáda

Podle českých novin a serveru Neovlivní.cz skupina padla do léčky nastražené libanonskou tajnou službou. Prostředník údajně nabízel informace o Čechovi uneseném o několik měsíců dříve v Libyi. Zatímco česká civilní rozvědka měla nabídku považovat za past, Vojenské zpravodajství poslalo do Libanonu důstojníka Martina Psíka.

„Pokud je to pravda, tak je to samozřejmě fatální chyba. Už v minulosti k podobným komunikačním šumům docházelo. Otázka je, jestli civilní rozvědka nepředala informace vojenské rozvědce úmyslně, nebo pouze z nedbalosti. To by mělo být předmětem šetření… Někdo by za to měl nést odpovědnost,“ řekl bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák.

obrázek
Zdroj: ČT24

Deník Právo uvedl, že prostředník, který nabízel informace tuzemské tajné službě, byl přímo představitel libanonské vojenské tajné služby. „Objevil se tam člověk, který za peníze nabízel možnost dostat se k novým poznatkům o našem člověku v Libyi s tím, že je potřeba odjet do Libanonu, kde čeká možný kontakt. Naše civilní rozvědka to odmítla, ale Vojenské zpravodajství se chytilo,“ řekl deníku nejmenovaný zdroj.

Že by oním prostředníkem byl představitel libanonské vojenské tajné služby, ale nepovažuje Randák za pravděpodobné. „Nedovedu si představit, že by libanonská tajná služba přistoupila k takovému kroku. Spíš by se to dělo prostřednictvím nějakého vyjednavače, který by byl v kontaktu s libanonskými bezpečnostními orgány, nicméně nebyl by to přímo příslušník,“ řekl.

Podle médií ale civilní rozvědka věděla díky zprávě z ministerstva zahraničí o tom, že Libanonci českým diplomatům v Bejrútu vyhrožovali odvetou za Fajádovo zatčení. O tomtéž varování neměla tušení armádní tajná služba, ta civilní jí informaci nepředala, napsala Mladá fronta DNES. Šéf civilní rozvědky Jiří Šašek se od informací médií týkajících se role českých tajných služeb v Libanonu distancoval, označil je za lživé.

Zaorálek: Češi z Libanonu by mohli být předáni ve čtvrtek (zdroj: ČT24)

Server Neovlivní.cz upozornil, že civilní rozvědka se se svými pochybnostmi ohledně operace vojákům nesvěřila ani poté, co již věděla, že armádní špioni nabídku z Libanonu hodlají přijmout. Mezi českými tajnými službami selhala komunikace, míní média. Rivalita mezi tajnými službami je podle Randáka běžná věc. „Ukazuje se ale, že zde chybí účinná koordinace mezi službami. To ale chybí už 25 let.“

Podle informací Lidových novin policie pracuje s podezřením, že českou pětici do Libanonu mohl vylákat právní koncipient, který byl údajně napojen na Fajádovu rodinu. Že by se jednalo o předem domluvený únos, však odmítla Fajádova rodina i jeho právní zástupce.

Vyšetřování únosu za českou stranu oficiálně vede Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Kriminalisti již také vyšetřují důstojníky, kteří o zapojení člena vojenské rozvědky rozhodli a jednali o tom přímo s Fajádem, píše server Neovlivní.cz.