Na severočeských horách bude v sobotu silně foukat

Silný vítr s nárazy o rychlosti až 110 km/h bude v sobotu a v noci na neděli vát na horách na severu Čech. Meteorologové vydali výstrahu, doporučují omezit túry a nevydávat se na hřebeny.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí pro části Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje, tedy pás hor od východních Krušných po Orlické hory. „V sobotu a v noci na neděli bude vát čerstvý jihozápadní vítr, který v horách na severu a severovýchodě Čech bude v nárazech dosahovat ojediněle i kolem 30 m/s, tedy 110 km/h,“ upřesnil výstrahu ČHMÚ.

V době, kdy výstraha platí – tedy téměř celou sobotu od 8:00 a v noci na neděli do 4:00 – by lidé měli zvážit, zda se vydají na horskou túru, a především se vyhýbat hřebenům.

Silným větrem se projeví průchod studené fronty přes české území, meteorologové ho očekávají v sobotu večer a v noci. V neděli se potom mírně ochladí, denní maxima ale klesnou jenom o tři stupně na 5 až 9 stupňů Celsia. V pondělí potom naopak přijde výrazné oteplení, nejvyšší teploty budou nad deseti stupni. V neděli a počátkem příštího týdne bude také pršet, místy i vydatně.