Lukoil prezidentova poradce Nejedlého je v likvidaci

Osm dnů poté, co obvodní soud rozhodl, že má firma Lukoil Aviation Czech zaplatit pokutu, se ocitla v likvidaci. Upozornil na to týdeník Respekt. Jako jednatel v Lukoilu působil prezidentův poradce Martin Nejedlý, který prohlásil, že firma veškeré závazky uhradí.

Nejedlý a další společník Dmitrij Romaněnko nyní mají v Lukoil Aviation Czech ukončené funkce. Za společnost nyní vystupuje právník Tomáš Rychlý, jenž byl určen jako likvidátor a je z právní kanceláře Wolf Theiss, která hájila Nejedlého Lukoil u soudu, napsal Respekt. Důvody likvidace Nejedlý prý zatím nekomentoval, pouze potvrdil, že společnost vstoupila do likvidace. „V jejím průběhu budou uhrazeny veškeré závazky, tedy případně i závazky vůči státu,“ napsal Nejedlý.

Verdikt soudu o pokutě každopádně ještě není pravomocný. Lukoil Aviation Czech se proti verdiktu odvolá. „S rozhodnutím prvoinstančního soudu nesouhlasíme,“ uvedl Nejedlý. Pokud by rozhodnutí ale potvrdil i odvolací soud a zaplacení pokuty by Lukoil Aviation Czech přivedlo třeba i do bankrotu, Nejedlému by to znemožnilo působit v statutárních orgánech dalších svých firem, upozornil Respekt. Představovalo by to problém pro jeho další podnikatelské aktivity.

Pokuta ve výši 27,5 milionu korun se zakládá na smlouvě, kterou Lukoil uzavřel se Správou hmotných rezerv na obměnu leteckého petroleje. Firma podle žaloby odebrala petrolej za 275,6 milionu korun, vrátila ale necelou polovinu. Firma Lukoil tvrdila, že žaloba je protiprávní a nárok promlčený.

Před soudem se řešila hlavně výše smluvní pokuty, která se podle důkazů pohybovala kolem pěti až deseti procent z ceny chybějícího zboží, v případě Lukoilu to ale bylo 20 procent. Podle právního zastoupení státu byla výše pokuty daná údajným prodlením při porušení smlouvy.

Martin Nejedlý a Miloš Zeman
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Lukoil Aviation Czech dodává letecké palivo Českým aeroliniím, je součástí ruské ropné společnosti Lukoil a řídí ho Nejedlý, který je zároveň poradcem prezidenta Miloše Zemana a významným členem Strany práv občanů. Prezident již dříve řekl, že chce počkat, jak soudní spor dopadne, teprve poté se prý rozhodne, jestli Nejedlý na Hradě zůstane. Po prvoinstančním verdiktu Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že prezident se k věci nebude vyjadřovat do doby, než bude vynesen pravomocný rozsudek.