Plně podporuji snahy o reformu EU, ujistil Zeman Camerona

Setkání českého prezidenta Zemana a britského premiéra Camerona (zdroj: ČT24)

Plnou podporu ve snaze reformovat Evropskou unii vyslovil prezident Miloš Zeman britskému ministerskému předsedovi Davidu Cameronovi. Prezident tak přivítal Camerona na Pražském hradě, kam přijel britský premiér ke společnému jednání. Podle hlavy státu bude prosazení změn ve fungování Evropské unie velmi těžkým bojem s byrokraty EU.

„Osobně plně podporuji vaše návrhy týkající se reformy Evropské unie, zejména u zásady subsidiarity. Ale musím vás informovat, že to bude velmi těžký a velmi komplikovaný boj proti evropské byrokracii,“ řekl Zeman Cameronovi na přivítanou a popřál úspěch jeho snažení.

Od britského premiéra se mu za to dostalo poděkování. „Ano, nebude to snadné, ale za cenu setrvání Británie v Evropské unii to stojí,“ uvedl mimo jiné Cameron, který na Hrad zamířil ze Strakovy akademie, kde mu premiér Bohuslav Sobotka sdělil, že Česko je připraveno udělat maximum pro to, aby Británie zůstala v Evropské unii.

Británii čeká referendum o setrvání v Evropské unii a Cameron se nyní s evropskými státy snaží vyjednat podmínky reformy týkající se čtyř základních okruhů - konkurenceschopnosti, suverenity, volného pohybu osob a rovného postavení členských států. Česko nemá zásadní problém s trojicí požadavků, odmítá ale možný nerovný přístup k přidělování sociálních dávek.

Události ČT: Návštěva Davida Camerona se nesla v duchu otázek o EU (zdroj: ČT24)