Soud osvobodil sestru obviněnou z vražd pacientů v Rumburku

Soud zprostil zdravotní sestru Věru Marešovou obžaloby z vražd šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku. Státní zástupce žádal doživotí. Podle soudu nebylo prokázáno, že se skutky staly. Marešová měla podle obžaloby zabíjet pacienty jednotky intenzivní péče draslíkem, aby si ulehčila práci. Podle revizního znaleckého posudku nešlo o otravu draslíkem. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal.

  • Podle obžaloby Marešová zabíjela pacienty draslíkem od roku 2010 do června 2014. Nejmladší údajné oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let. Marešová už na začátku líčení vinu odmítla. Hrozí jí až doživotní vězení. Marešová dnes poprvé přišla k soudu sama, soud ji v prosinci pravomocně propustil z vazby.

„Bylo zcela jednoznačné, že chybí jakýkoli přímý důkaz. Během řízení se neobjevil žádný listinný důkaz nebo svědek, který prokázal vinu paní obžalované,“ řekl ve zdůvodnění předseda trestního senátu Roman Felzmann. Uvedl, že je na straně státního zastupitelství prokazovat vinu. Soud se v rozhodnutí opírá především o závěry znalců. Znalci z Fakultní nemocnice v Olomouci v revizním posudku odmítli, že by údajné oběti byly otráveny draslíkem. 

Státní zástupce trval v závěrečné řeči na tom, že Marešová pacienty zabíjela, a navrhoval pro ni doživotní trest. Jedním z dalších důkazů byly podle něj i výpovědi kolegů, kteří řekli, že ji viděli u poslední zemřelé s podezřelou injekční stříkačkou. „Chtěla mít klid, byla přepracovaná a vadilo ji se o pacienty starat,“ uvedl žalobce František Stibor.

Události: Soud osvobodil sestru Marešovou (zdroj: ČT24)

Státní zástupce se na místě odvolal. „S vyhlášeným rozsudkem rozhodně nesouhlasím, proto jsem si podal odvolání. Co se týká vypracovaného revizního posudku, tento mě rozhodně nepřesvědčil, dle mého názoru neodstranil podstatné rozpory, které byly mezi znaleckými posudky doktora Matlacha (posudek obžaloby) a doktora Šňupárka (posudek obhajoby),“ řekl státní zástupce František Stibor.

Desítky hodiny přesčasů a syndrom vyhoření

Obhájkyně Marešové žádala zproštění viny. Marešová ve své závěrečné řeči naznačila, že několik svědků včetně lékaře Petra Vondráčka, podle jejího názoru nemluvilo pravdu. Zopakovala, že nevraždila. „Nikoho jsem nezabila, nikomu jsem nepomohla zemřít, nikomu jsem neublížila. Tvrdím, že jsem nevinná. Celá kauza je omylem s fatálním dopadem na mě a moji rodinu,“ řekla Marešová.

Marešová přiznala, že trpěla syndromem vyhoření. Měla desítky hodin přesčasů, vydělávala na dluhy. 

Po vynesení rozsudku uvedla, že bude žádat náhradu škody. Strávila více než rok ve vazbě. „Ze začátku jsem to brala tak, že mi Petr Vondráček zničil zbytek života. Za chvíli mi bude 55 let. Dnes to beru tak, že je to důvod k novému začátku. Člověk už je pořád svázán napětím, stresem. Rok ve vazbě není procházka růžovým sadem,“ řekla. 

Věra Marešová teď řeší, zda se ještě vrátí do zdravotnictví. Je z něj prý znechucená. Na druhou stranu ale říká, že je to vlastně to jediné, co umí. Zvažuje ale stěhování z Rumburka.

Znalci odmítli, že by pacienti v Rumburku zemřeli kvůli draslíku

Znalci zcela odmítli závěry znaleckého posudku lékaře Radka Matlacha, na kterém byla postavena obžaloba. Naopak podpořili závěry posudku obhajoby, podle kterého byla úmrtí pacientů očekávatelná. „Komise nesouhlasí se závěry MUDr. Radka Matlacha, že křivka EKG nasvědčuje podání vysoké dávky draslíku,“ zopakoval v souvislosti se všemi případy lékař Martin Dobiáš z Fakultní nemocnice v Olomouci, který s dalšími kolegy zpracovával revizní znalecký posudek. Na dotaz předsedy senátu Romana Felzmanna, zda lze podání draslíku jednoznačně vyloučit, odpověděl: „Tuto možnost nelze vyloučit nikdy, ale nelze ji jednoznačně potvrdit“.

  • Draslík je jeden z hlavních minerálů v lidském těla, který je potřebný pro správnou funkci nervového a svalového systému. Ve zdravotnictví se draslík používá běžně, například při operacích k zástavě srdce pacienta, když ho lékaři potřebují napojit na mimotělní krevní oběh. Příliš silný roztok ale může způsobit zástavu srdce a následně smrt.

Znalci ostře odsoudili Matlachovu práci v případě úmrtí poslední pacientky z června 2014.

  • Na základě prvního znaleckého posudku byla Věra Marešová obžalovaná. Soudní znalec tehdy řekl, že ze zdravotních záznamů je jasné, že pacienti zemřeli po podání vysoké dávky draslíku.
  • Druhý posudek si nechala udělat obhajoba. Podle jejího soudního znalce byli pacienti ve velmi špatném zdravotním stavu, a proto zemřeli.
  • Soud si proto nechal udělat ještě třetí, takzvaný revizní posudek. V něm znalci potvrdili, že smrt pacientů byla očekávatelná, a první posudek obžaloby označili za diletantský.

Této pacientce lékař Petr Vondráček odebral půl hodiny po smrti krev. Vzorek prokázal 10,5 milimolu draslíku na litr, což je vysoká hodnota. Matlachův závěr o podání draslíku označil Dobiáš za diletantskou interpretaci. „To, že se mění vnitřní prostředí v době nástupu smrti a po smrti, je obecně známá věc. Na to nemusíte být ani soudní lékař,“ doplnil.

Znalci obžaloby podle znalců z Olomouce špatně provedli i pitvu. „I to samotné provedení pitvy vybočuje ze standardů. To, co předvedli (Radek Matlach a Jiří Závodský), označuje nezájem nebo lajdáctví. Nevím, jak bych to hodnotil jinak,“ dodal Dobiáš.

Znalec Matlach sporně rozhodl i v případě Kramného

U Matlacha je to v krátké době druhý sporný posudek. V případě Petra Kramného, kterého ostravský krajský soud zatím nepravomocně poslal na 28 let do vězení za vraždu manželky a dcery, zpracoval posudek pro obhajobu a odmítl v něm, že by oběti zemřely v důsledku zásahu elektrickým proudem, před soudem hovořil o otravě. Stejně jako v případě Věry Marešové i tehdy jeho závěry zcela odmítl revizní znalecký posudek.

Právní zástupkyně Marešové Iva Jónová řekla, že zváží podání podnětu k disciplinárnímu řízení s Matlachem. V případě vadného posudku hrozí znalci pokuta i vyškrtnutí ze seznamu. „Je možné, že podnět bude podán z naší strany, protože je to nebezpečné jednání. Podle mého názoru jde o hrubě nepravdivý znalecký posudek,“ řekla Jonová.

Podle mluvčí ústeckého krajského soudu Marcely Trejbalové v případě Matlacha zatím takový podnět nepřišel. „Pokud probíhá konkrétní soudní řízení, v rámci něhož je vypracován revizní posudek, který jasně poukáže na vady posuzovaného posudku, předseda krajského soudu může zahájit se znalcem disciplinární řízení. Většinou se však takto děje až po skončení řízení ve věci samé,“ řekla Trejbalová.

Rozdíly v posudcích soudních znalců - Vladimír Vácha, Komora soudních znalců ČR (zdroj: ČT24)

Matlach v rozhovoru pro server Lidovky.cz nevyloučil, že podá žalobu na ochranu osobnosti v souvislosti s tím, že revizní znalci označili jeho závěry za diletantské. Podle Matlacha neznamená to, že něco dělá jinak, že je to diletantské.

  • 6. června 2014 – V Lužické nemocnici v Rumburku zemřela sedmdesátiletá pacientka. Lékař Petr Vondráček zjistil, že u zemřelé před smrtí prudce stoupla hladina draslíku, který způsobil srdeční arytmii. Zástupce vedení nemocnice posléze podal trestní oznámení na jednu ze zdravotních sester kvůli podezření ze spáchání trestného činu.
  • 22. srpna 2014 – V souvislosti s úmrtím pacientky obvinila policie z vraždy tehdy už bývalou zdravotní sestru, padesátiletou Věru Marešovou, která byla vzata do vazby. V tisku se posléze objevila spekulace, že šlo o eutanazii. Nemocnice nepotvrdila podezření na víc případů.
  • 23. srpna 2014 – Vedení nemocnice oznámilo, že zpřísnilo vnitřní předpisy týkající se kontrol zdravotní dokumentace a nakládání s vybranými léky.
  • 25. srpna 2014 – Ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec řekl, že policie prošetřuje dalších 11 případů úmrtí v rumburské nemocnici.
  • 3. září 2014 – Státní zástupce Jakovec řekl Mladé frontě Dnes, že obviněná podle policie neprováděla eutanazii.
  • 16. září 2014 – Vedení rumburské nemocnice oznámilo, že podá trestní oznámení na lékaře Vondráčka pro nadržování a neoznámení trestného činu. Lékař údajně manipuloval s důkazy a znehodnotil je. Vondráček jakékoli pochybení odmítl a kroky managementu nemocnice označil za účelové.
  • 29. září 2014 – Obviněná byla propuštěna z vazby.
  • 26. listopadu 2014 – Policie obvinila bývalou sestru z vražd dalších pěti pacientů. Státní zástupce podal návrh na vzetí ženy do vazby, protože se obával toho, že by obviněná mohla utéct. Ústecký okresní soud poté poslal Marešovou do vazby.
  • 13. března 2015 – Policie ukončila vyšetřování vražd šesti pacientů v nemocnici v Rumburku a podala státnímu zástupci návrh na obžalobu Marešové, která údajně pacienty zabíjela draslíkem. Marešové hrozil až doživotní trest.
  • 3. dubna 2015 – Státní zástupce obžaloval Marešovou z vraždy šesti pacientů. Znalci neodhalili, že by trpěla duševní nemocí či poruchou. Podle obžaloby zabíjela, aby si ulehčila práci.
  • 22. června 2015 – Ústecký krajský soud začal projednávat kauzu, Marešová vinu odmítla.
  • 1. října 2015 – Soud rozhodl, že Marešová zůstane ve vazbě. Ústecký krajský soud ji na konci července z vazby propustil, proti usnesení ale podal stížnost státní zástupce.
  • 19. listopadu 2015 – Ústecký krajský soud opět propustil Marešovou z vazby. Poté, co Vrchní soud v Praze zamítl stížnost státního zástupce, byla 22. prosince propuštěna.
  • 21. ledna 2016 – Krajský soud zprostil bývalou zdravotní sestru obžaloby. Podle soudu nebylo prokázáno, že se skutky staly.
  • Duben 2016 – Ústecký krajský soud zahájil správní řízení se znalci, na základě jejichž posudku byla Marešová obžalována z vraždy. Znalec Roman Matlach jako hlavní autor uvedl, že smrt pacientů mohla být způsobena prudkým nárůstem draslíku v krvi. Závěry, že měla Marešová zabíjet draslíkem, odmítl v soudním řízení znalec obhajoby i revizní posudek. Sankce hrozí i znalci Jiřímu Závodskému, který Matlachovi pomáhal.
  • 26. července 2016 – Vrchní soud zamítl odvolání žalobce, zproštění viny Věry Marešové se stalo pravomocné. „Není vůbec jisté, jestli se takové případy staly. Je to celkem jednoznačné a zprošťující rozsudek byl zcela na místě,“ podotkl soudce Michal Hodoušek.