Mrazy vydrží celý týden, nejchladněji bude v pátek a v sobotu

Mrazivé počasí bude v Česku panovat celý týden, nejsilnější mrazy čekají meteorologové v pátek a sobotu. V pondělí ráno bylo v horských údolích a mrazových kotlinách na Šumavě a v Jizerských horách méně než minus dvacet stupňů Celsia.

Například u šumavské Rokytské slati naměřili minus 22,9 stupně, na Jizerce rtuť teploměru klesla na 21,2 stupně pod nulu. Minimální noční teploty dnes průměrně klesaly k minus šesti až minus deseti stupňům. V nižších polohách ojediněle sestupovaly k hodnotám 14 stupňů pod nulou. Jednalo se o místa se sněhovou pokrývkou, kde se přechodně zmenšila oblačnost.

Sníh, který nyní s výjimkou jihovýchodní Moravy pokrývá celé Česko, by měl tento týden vydržet. I denní maxima by se totiž měla udržet pod nulou. Od úterka do čtvrtka meteorologové očekávají nejvyšší denní teploty mezi minus šesti a minus dvěma stupni.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Na přelomu pracovního týdne a víkendu by měl mráz ještě zesílit. Přispějí k tomu ideální podmínky pro výskyt silných mrazů - jasná nebo polojasná obloha a slabý přízemní vítr. „V tomto období budou noční teploty klesat na minus 12 až minus 16 stupňů Celsia, v extrémních horských lokalitách budou sestupovat pod minus dvacet stupňů,“ uvedli meteorologové.

Menší zima by měla být jen na místech bez sněhu, tedy hlavně na jihovýchodní Moravě. Tam by se měla noční minima pohybovat kolem minus deseti stupňů. Mrazy by měly pravděpodobně polevit na přelomu tohoto a příštího týdne.

Horská služba vyhlásila v Jeseníkách první lavinový stupeň

Horská služba v Jeseníkách vyhlásila po sněžení v minulých dnech první, tedy nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech hor nyní leží kolem 40 centimetrů sněhu. Na závětrných svazích jsou však místa, kde je uložen až metr sněhu. Tato místa jsou nestabilní.

Zima v Jesníkách
Zdroj: facebook.com/Marek Formánek

„V Jeseníkách leží na hřebenech hor kolem 40 centimetrů sněhu. Na závětrných svazích Velkého Kotle je však sněhu více, místy až přes metr, je tam vytvořena deska. Jsou tam místa, kde může při dodatečném zatížení dojít k uvolnění menší laviny a mohl by tak nastat problém,“ uvedl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. V Krkonoších podle informací horské služby platí již druhý stupeň lavinového nebezpečí.

V části Moravskoslezského kraje platí smogová situace

Meteorologové kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší vyhlásili pro Ostravsko, Karvinsko a část Frýdecko-Místecka (bez Třinecka) smogovou situaci. Platí až do odvolání. Imisní situace je v Moravskoslezském kraji zhoršená. Limit pro polétavý prach, jehož maximální hodnota by měla dosahovat 50 mikrogramů na metr krychlový, je na řadě měřicích stanic v regionu i více než dvojnásobně překročen.