LN: Pád českého vrtulníku při cvičení ve Španělsku zavinil pilot

Listopadovou nehodu českého vojenského vrtulníku při cvičení jednotek NATO ve Španělsku zavinil pilot. Závěry vyšetřovací komise zveřejnily Lidové noviny. Muže podle deníku vyšetřuje vojenská policie a byla mu pozastavena letecká činnost. Při nehodě se zranilo 5 lidí.

„Nehodu vrtulníku způsobila při provádění velmi náročného manévru před vysazením výsadku chyba pilota,“ píše se ve zprávě vyšetřovací komise. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) již dříve uvedl, že pilot nepatřil mezi nováčky, nalétáno měl více než 4600 hodin.

Vrtulník Mi-171Š se ve Španělsku účastnil cvičení Severoatlantické aliance. Nehoda se stala 5. listopadu asi 15 kilometrů od Zaragozy. Vrtulník se zhruba v deseti metrech propadl a zřítil se na zem. Na palubě bylo pět členů posádky a 11 vojáků skupiny speciálních sil. Pět lidí bylo přepraveno do místní nemocnice. Stroj, který se po dopadu převrátil na bok, byl vážně poškozen.

Vrtulník, který patřil k nejmodernějším v české armádě, nepůjde opravit. Škoda je podle neoficiálních odhadů 80 až 100 milionů korun. „S ohledem na prováděné šetření komise nebylo možné detailně rozhodnout o další využitelnosti jeho jednotlivých částí,“ řekl LN mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.