Extremisté zveřejnili další maily a vyhrožují Sobotkovi

Extremistický web White Media zveřejnil další e-maily, které údajně patří premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Extremisté navíc na webu vyhrožují, že zveřejní kompletní obsah Sobotkova e-mailu. Tvrdí také, že premiér si do své soukromé schránky přeposlal dokument podléhající utajení. Sobotka to skrze svého mluvčího popřel.

„Na mail premiéra nebyl nikdy zaslán materiál v utajovaném režimu,“ uvedl v neděli večer mluvčí vlády Martin Ayrer.

Ministerstvo vnitra považuje výhrůžky hackerů za útok na demokratický systém a jejich tvrzení označilo za hrubou manipulaci s fakty. Extrémisté se podle ministerstva snaží vyvolat dojem, že premiér obdržel na soukromou e-mailovou adresu utajovaný materiál.

„Tato manipulace je postavena na kombinaci několika kroků. Vedle zjevných technických úprav jde o zamlžování časových údajů, záměnu přiložených dokumentů a cílené vytváření neexistujícího kontextu,“ uvedla mluvčí resortu Lucie Nováková. Vnitro podle ní má dostatek jednoznačných důkazů, které už předalo policii, jež vede intenzívní vyšetřování.

Extremisté vyhrožují

 „Pokud bude někdo z nás zatčen nebo zařídíte zrušení našeho webu, dostanou se na veřejnost kompletní obsahy e-mailových schránek Sobotky a dalších členů jeho gangu,“ stojí na webu extremistů.

„Navíc by vám pak hackeři vyhlásili totální válku. Nacionální revoluci nezastavíte a za každé pronásledování nacionalistů přijde radikální odveta,“ píše se v krátkém prohlášení.

První část e-mailů premiéra zveřejnili hackeři v tomto týdnu. Sobotka jejich pravost nepotvrdil, ale několik lidí z jeho okolí ano. Zveřejněná korespondence se týká například migrace, koaličních jednání, prezidentské kampaně nebo výběru ředitele Českého rozhlasu.

Co zveřejněno nebylo

Nabourání e-mailu ministerského předsedy vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Podle Respektu přitom policie mimo jiné zkouší získat přístupová hesla k extremistickému webu, což by ji mohlo dovést k jeho současným provozovatelům.

„Problém je to, co zveřejněno nebylo. Tam můžou být stovky dalších mailů, o kterých v současné chvíli nevíme, co přesně obsahují. A to může do jisté míry činit premiéra vydíratelným,“ říká novinář Respektu Ondřej Kundra.

Ondřej Kundra: Premiér může být vydíratelný (zdroj: ČT24)

Detektivové prý už o informace v minulosti několikrát neúspěšně žádali soudy v USA, kde je server registrován. Vyšetřovatelé podle Respektu zkoumají i to, jestli nejde o akci, za kterou by mohlo stát Rusko.

Prolomení, nebo snadné heslo

Poskytovatel schránky Seznam, na kterém se zveřejněné e-maily vyskytovaly, předpokládá, že za získáním přístupu do premiérovy schránky není prolomení zabezpečení služby, ale spíše získání hesla.

„K odhalení hesla může dojít prostým pokusem, a to zejména tehdy, pokud je heslo příliš snadné a nedbá různých doporučení, která mají odhadnutí hesla zabránit, případně pomocí sociálního inženýrství či natažením viru do počítače,“ uvedla již dříve mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

Podle informací Respektu však měl premiér na Seznamu heslo dlouhé dvacet znaků, včetně kombinace čísel, malých a velkých písmen, tedy nikoliv banální, jednoduché heslo.