Chcete vyrazit na běžky? Kvůli nedostatku sněhu je nabídka velmi omezená

Letošní zima zatím běžkařům příliš radosti nedělá (zdroj: ČT24)

Druhý lednový víkend se zraky příznivců běžeckého lyžování pravidelně obrací do Bedřichova, kde probíhá slavný závod Jizerská padesátka. Organizátoři však letos bojují s nedostatkem sněhu, proto se závod odjede pouze na čtyřkilometrovém okruhu. Počasí hatí plány také Novému městu na Moravě, kde se o víkendu koná biatlonový IBU Cup – i tam se musel harmonogram závodů kvůli nedostatku sněhu měnit. A o mnoho lepší situace se sněhem není ani horách, upravené tratě jsou pouze v Jeseníkách, Krkonoších a právě Jizerských horách.

Přehled upravených běžeckých stop najdete třeba na adrese bilestopy.cz – server sbírá údaje z GPS od skútrů nebo roleb a tato data ihned zaznamenává do mapy.

Nejdelší upravené běžecké trasy najdou zájemci v Krkonoších, konkrétně 63 kilometrů. Z toho je asi 40 km v okolí Harrachova. Kvůli nízké sněhové pokrývce se ale doporučují spíše starší běžky. 

V Jeseníkách čeká na lyžaře asi 30 km upravených tras, z toho asi 14 km v okolí Pradědu. Bílí stopa vede třeba z Ovčárny na Praděd – i když i tam jsou vydřená místa. V Jizerských horách pak mohou zájemci využít asi 20km okruh. 

Další české hory kvůli nedostatku sněhu sjízdné běžkařské terény nenabízejí a zřejmě se to nezmění ani v příštích dnech. Předpověď počasí totiž není příliš optimistická. 

Sněhová předpověď na víkend
Zdroj: ČT24

Třeba sportovní areál ve Vimperku si pomohl vydatným zasněžováním, tamní 800metrový okruh je tak jediným místem na jihu Čech, kde se dá běžkovat. Trať ale využívají pro trénink sportovní oddíly.