Na silvestrovské frontě klid. Jen balonek štěstí štěstí nepřinesl

Reportáž: Silvestrovské oslavy v Česku (zdroj: ČT24)

Příchod nového roku se v Česku obešel bez větších problémů. Ovšem počet požárů v posledním dni roku 2015 byl nejvyšší za posledních několik let. V Semilech byly silvestrovské oslavy příčinou požáru panelového domu.

Policisty, hasiče a záchranáře zaměstnávaly převážně potíže nebo úrazy související s nadměrnou konzumací alkoholu, případně pádem na kluzkém terénu a také způsobené zábavní pyrotechnikou. Nicméně ve většině krajů proběhly oslavy poměrně klidně, bez vážnějších přestupků. 

Hasiči ale hlásí nejvyšší počet požárů během silvestrovských oslav za posledních několik let. 31. prosince 2015 jich zaznamenali celkem 121, stejný počet pak i v prvních šesti hodinách nového roku. „Lidé přestávají být dostatečně ostražití,“ obává se mluvčí generálního ředitelství hasičského sboru Nicole Zaoralová.

  • rok 2015: 121
  • rok 2014: 71
  • rok 2013: 94
  • rok 2012: 109

121 požárů

Během posledního prosincového dne se zranili dva lidé a škody dosáhly zhruba 6,2 milionu korun. Už ráno museli hasiči jet k požáru bytu v Rokycanech, kde se oheň rozšířil od svíčky z vánoční výzdoby. Muž a žena, kteří v bytě bydleli, se nadýchali zplodin. Ženu převezla sanitka do nemocnice. Večer pak v Semilech způsobily požár silvestrovské oslavy. Začala hořet střecha panelového domu, zapálená od balonku štěstí, a 18 lidí muselo být evakuováno. Zraněn nebyl nikdo.

Záchranáři při zásahu po silvestrovské půlnoci na Václavském náměstí v Praze
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

V Pardubickém kraji o silvestrovské noci shořel autobus na vlakovém nádraží v Jablonném nad Orlicí na Orlickoústecku. Škoda byla odhadnuta na čtvrt milionu korun. Uvnitř vozu se nikdo nenacházel, příčinu požáru zjišťuje policie.

V prvních šesti hodinách dneška utrpělo zranění při požárech deset lidí a škody činily 1,5 milionu. Sedm lidí se zranilo v Třebotově ve středních Čechách, kde požár s milionovou škodou vznikl asi kvůli závadě na klávesovém nástroji keyboardu.

  • Češi si během letošních oslav příchodu nového roku volali
    meziročně méně, operátoři spojili 56,5 milionu hovorů. Výrazně se naopak zvýšil přenos dat a rostl i počet zaslaných multimediálních zpráv.