Technická na auto bude přísnější. A taky dražší

Stanice technické kontroly od ledna čekají přísnější podmínky. Technici budou muset mimo jiné povinně fotit každé kontrolované auto. Ministerstvo dopravy tím chce zamezit podvádění při pravidelných kontrolách. Nová pravidla ale znamenají pro stanice nákup techniky i více práce. Technická kontrola se tak řidičům prodraží.

Laserové čtečky kódů, dotykové obrazovky, fotoaparáty. Technika, která má podle ministerstva dopravy do budoucna zaručit, že dané vozidlo na technické kontrole skutečně bylo. „Tady na displeji vidíme, který technik začal prohlídku, v kolik hodin ji začal, jak dlouho prohlídku provádí,“ popsal nový systém kontroly ředitel brněnské STK Antonín Franc.

Ředitel STK Brno Antonín Franc o novém systému kontroly (zdroj: ČT24)

Zásadní novinkou jsou i fotky kontrolovaného auta. „Technik musí udělat šest fotek: zepředu, zezadu, musí vyfotit výrobní štítek, VIN vozidla, pomocný VIN a stav tachometru,“ dodal Franc. Fotky se pak stanou součástí protokolu o technické prohlídce a hned po jejím ukončení je systém posílá na server ministerstva dopravy.

Technická prohlídka se focením asi o čtvrt hodiny protáhne. A hlavně podraží. Podle profesní komory STK až o polovinu. Celková cena by se tak mohla vyšplhat až k tisícovce.

„V poslední době jsem hovořil s mnoha kolegy – ty prvotní odhady byly až 50 procent, teď se to vyvíjí tak, že zdražení bude zhruba mezi 20 až 30 %. Nečekám, že všechny stanice zdraží hned od 1. ledna, ale určitě v prvním, nejpozději ve druhém kvartálu příštího roku zdraží,“ uvedl v Ekonomice ČT24 předseda profesní komory STK Jiří Rejmon.

Tisíce aut ve špatném stavu

Technický stav automobilů na českých silnicích je i v hledáčku policistů. Dva tisíce jich absolvovaly speciální školení. Pokud policista při kontrole vozidla pojme podezření, že vůz nesplňuje technické parametry, může ho okamžitě poslat na mimořádnou technickou prohlídku.

Policisty k tomuto kroku přiměla čísla: jen na jihu Moravy letos při kontrolách odhalili pět tisíc aut v nevyhovujícím technickém stavu. „Bohužel jsme v minulosti zaznamenali řadu případů, kdy auto na technické prohlídce vůbec nebylo, a přesto mělo platnou kontrolu,“ potvrdil i mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Právě povinné focení při technických prohlídkách a ukládání fotek na servery ministerstva má podobným praktikám zabránit.