Štědrý den na sněhu? Leda na vrcholcích Alp, v Norsku a za Uralem

Meteorologové upřesňují předpověď počasí na Štědrý den i Boží hod a potvrzují, že sněhu se Češi letos nedočkají. Na některých místech mohu teploty vystoupat až k deseti stupňům Celsia, a letošní Vánoce se tak zařadí k teplotně nadprůměrným svátkům uplynulých dvou let. Obdobná situace je navíc ve zbytku Evropy – sníh se objeví jen v Alpách, Skandinávii a za Uralem.

„Na ladovský Štědrý den to rozhodně nevypadá,“ uvádí meteoroložka ČT Alena Zárybnická. „Mrznout nebude ani po ránu a nejchladnější místa budou mít minima těsně nad nulou. Přes den se teploty dostanou nejvýš zřejmě ve středních a jižních Čechách.“

V Praze a v Českých Budějovicích se tak mohou dostat až na devět stupňů, předpověď pro Ostravu a Hradec Králové hovoří o třech až osmi a vůbec nejchladnější hodnoty z krajských měst nabízí Jihlava, kde má být jen jeden až pět stupňů.

Scénář loňského Ústí – téměř dvanáct stupňů

počasí
Zdroj: ČT24

„Začátek zimní sezony bude patřit bez pochyby k těm vůbec nejteplejším,“ dodává Zárybnická s tím, že letošní svátky tak jen kopírují trend let 2014 a 2013, kdy se teploty pohybovaly zhruba šest stupňů nad dlouhodobým průměrem. Vůbec nejteplejší Štědrý den posledních let zaznamenaly před třemi roky ve Vlkonicích na Horažďovicku, kde se teploty dostaly na 13,6 stupně Celsia, Ústí nad Labem loni hlásilo bezmála dvanáct stupňů.

Letos mají být teploty o trochu nižší, změna ale nepřijde ani na Boží hod, kdy se mají teploty hýbat mezi třemi a sedmi stupni, a k zatažené až oblačné obloze se navíc přidá déšť. Na Štěpána se má podle meteorologů vyčasit, a slunce tak může teploty vyhnat i nad deset stupňů.

Do Laponska, za Ural

počasí
Zdroj: ČT24

„Míst v Evropě, kde si budou užívat bílé Vánoce, není mnoho. Na Štědrý den bude ležet sníh jen ve Skandinávii, od Uralu dál na východ a taky v nejvyšších polohách Alp, ve výšce nad 2500 metrů,“ dodává Zárybnická.

Změna by mohla přijít až po 27. prosinci. Meteorologické modely se totiž rozcházejí v předpovědích, zda se podaří chladnému vzduchu od severovýchodu, který je ve velké zásobě nad Ruskem a severem evropského kontinentu, dostat do střední Evropy, nebo jestli ho přetlačí teplý vzduch od jihozápadu. Až do neděle nicméně počítali s teplejší variantou.