Na Alšově nábřeží stojí Palachův pomník, na odhalení počká ještě měsíc

Na pražském Alšově nábřeží stojí pomník Jana Palacha. Zatím je ale zakrytý, dílo sochaře a architekta Johna Hejduka počká na odhalení do 16. ledna, výročního dne Palachova sebeupálení.

Na nábřeží, které prochází Palachovým náměstím, přivezl v noci valník zahalenou krychli, která skrývá Hejdukův pomník Jana Palacha. Americký sochař a architekt českého původu své dílo daroval Praze. Jde o dvojici plastik znázorňujících plameny s názvy Dům pro sebevraha a Dům pro matku sebevraha. Kromě nich je součástí pomníku také báseň Pohřeb Jana Palacha od Davida Shapira.

Tvůrci nové instalace nechali dílo na nábřeží postavit měsíc před odhalením záměrně, je to potřeba, aby získaly konečnou podobu. „Socha domu matky je vyrobena z kortenu, což je železný plech upravený tak, aby ušlechtile zoxidoval, zreznul a vytvořil vnější povrchovou ochrannou vrstvu z ušlechtilé rzi. Proto montujeme sochy přibližně měsíc dopředu,“ vysvětlila kurátorka sbírky veřejné plastiky Galerie hl. m. Prahy Marie Foltýnová. 

Dřevěná podoba pomníku v minulosti stála v zahradách Pražského hradu, ale neodolala počasí. Konečná verze čekala na realizaci 25 let. Sám John Heyduk se jí nedožil, zemřel již před patnácti lety. Zatím zahalený pomník stojí na nábřeží před Vysokou školou uměleckoprůmyslovou.

Na filozofické fakultě, která spolu  Rudolfinem a VŠUP lemuje Palachovo náměstí, současně probíhá výstava o realizaci pomníku na Alšově nábřeží.