Soudní spor odstavil e-recepty, komplikuje i prodej konopí

UDÁLOSTI: Spor o licenci vyřadil elektronické recepty (zdroj: ČT24)

Kvůli sporu o softwarovou licenci nefungují elektronické recepty. Provoz systému zastavil Městský soud v Praze, který vydal předběžné opatření. O případu jako první informoval server Aktuálně.cz. Žalobu na Státní ústav pro kontrolu léčiv podala firma Tronevia, která tvrdí, že software Centrálního úložiště elektronických receptů a Registru léčivých přípravků s omezením je její a státní ústav ho používá neoprávněně.

Elektronické recepty a registru léků s omezením jsou důležité pro pacienty, kteří užívají léky, jejichž distribuci chce mít stát pod kontrolou – například je na ně vázaný prodej konopí k léčebným účelům. Pacientům také zjednodušuje získávání předpisů od lékařů, je to možné i bez návštěvy v ordinaci.

E-recepty mimo provoz

Systém ale nyní nefunguje. Smlouva Státního úřadu pro kontrolu léčiv se společností Tronevia o provozu softwaru spravujícího Centrálníé úložiště elektronických receptů a Registr léčivých přípravků s omezením vypršela v srpnu. Tronevia tvrdí, že stát její programy stále využívá a soud poté vydal předběžné opatření znemožňujícího další provoz. „Městský soud v Praze uložil tímto předběžným opatřením odpůrci, to znamená Státnímu úřadu pro kontrolu léčiv, zdržet se jakéhokoliv užívání aplikace e-receptu,“ uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.

Statutární ředitel Tronevie Miloš Klápště řekl, že společnost navrhuje narovnání. „Předložili jsme dohodu, na základě které lze okamžitě obnovit běh všech systémů,“ uvedl. Ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta však chce ve sporu pokračovat a proti předběžnému opatření se odvolat. Jeho vydání kritizoval:„Soud jenom porovnával rizika ve smyslu nejasného výkladu a situace v autorských právech na straně jedné a nevím, do jaké míry porovnával riziko ve smyslu dopadu do veřejného zdraví.“

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ale dal najevo, že chce, aby se spor co nejrychleji vyřešil a elektronické recepty znovu fungovaly. Ke společnému jednání mají obě strany zasednout již v pátek.

Dočasně poslouží papír – i na konopí

Využívání elektronických receptů umožňovalo vyzvedávat si léky i bez častých návštěv u lékaře. „Když si člověk vzpomene, že bere poslední prášek, tak může zajít na Internet, vyplnit to a nemusí řešit, že je třeba sobota,“ popsala Karolína Kopsová, která by jinak musela chodit k lékaři každého čtvrt roku.

Výpadek elektronických receptů tak znamená, že pacienti budou muset chodit k lékaři pro papírové recepty. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) postačí nyní papír i k prodeji léků hlídaných obvykle registrem léků s omezením, jako je léčivé konopí. „Nedostanou ho prostřednictvím elektronických receptů, ale tak zvaného receptu s modrým pruhem,“ uvedl ministr.

Konopí se obvykle vydává pouze na elektronický recept. Podle informací lékárnické komory ale poslední dovezené konopí bylo vydáno v říjnu, lékárny žádné další v zásobách nemají. Konopí na elektronický recept si vyzvedávaly v celém Česku dvě desítky pacientů. Vysoká cena většinu z nich odrazovala, kriticky se k předepisování stavějí i mnozí lékaři.

Vydáno pod