Průzkum: Rozpadu Unie by lidé v ČR nelitovali

Kdyby se Evropská unie rozpadla, litovala by toho necelá pětina lidí u nás. Vyplývá to z průzkumu pro Sociologický ústav AV ČR. Polovina respondentů je k něčemu podobnému lhostejná a zhruba pětina lidí uvedla, že by se jim "ulevilo". Šest procent by zrušení EU uvítalo.

Zánik Evropské unie by nejvíce mrzel mladé, vysokoškolsky vzdělané obyvatele měst. Jde o lidi, kteří také často sledují zprávy na internetu, a o politice mají nejvíce znalostí. Pokud jde o politické preference, pak by konce Unie velmi litovali příznivci TOP 09.

Nejméně by rozpadu EU bylo líto lidem v důchodu, stoupencům KSČM a těm, kteří nemají zájem o politiku nebo nesledují zprávy na internetu. Čtvrtina respondentů považuje členství v EU za dobrou věc. Opačný názor zastává také čtvrtina národa, polovina lidí nemá v této věci vyhraněný názor.

„Na otázku týkající se výhod členství v EU je česká veřejnost ostře rozdělena na dvě skupiny: 56 procent souhlasí s tím, že Česká republika ze vstupu do EU (od roku 2004) těží, a 44 procent se domnívá, že členství výhody nepřineslo," komentuje výsledky sociologický ústav.