Král Šumavy zůstal u Chicaga, kvůli komunistům by se nevrátil

Události ČT: Král Šumavy dodnes žije v Chicagu (zdroj: ČT24)

Uplynulo 66 let od noci, kdy během jedné z převaděčských akcí Josefa Hasila, který je znám spíš jako Král Šumavy, přišel o život jeden z pohraniční stráže, když se snažil dopadnout tohoto agenta. Hasil několik let působil jako převaděč, ale když se natáhly dráty mezi Západem a východním blokem, zůstal v cizině natrvalo.

S převáděním lidí na svobodu začal záhy po únoru 1948. Brzy nato ale na něj padlo udání a on skončil ve vězení. V polovině roku 1949 však uprchl a dostal se na Západ, kde vstoupil do služeb zpravodajské služby CIC, předchůdkyně CIA.

V širší známost československého národa vstoupil Josef Hasil v roce 1959, když Karel Kachyňa uvedl do kin snímek Král Šumavy, který o jeho tehdejším působení na česko-bavorské hranici vypovídal. Nebýt filmu, žil by možná jenom v pověstech. Na druhou stranu, film se snažil skutečnost zakrýt. Zatímco ve filmu Státní bezpečnost Hasila polapila, v reálu ne.

Josef Hasil
Zdroj: ČT24

Obává se toho, že Rusko mohlo stát o střední Evropu

Jako agent chodec Hasil několik let vodil lidi na svobodu, a to až do roku 1953, kdy byly na hranicích vztyčeny zábrany. Hasil pak odešel do USA, ale vazby úplně nezpřetrhal. Většinu života strávil ve městě Berwyn, v centru českých krajanů na předměstí Chicaga. Ulici pojmenované po chicagském starostovi Antonínovi Čermákovi se dokonce říkalo „česká Wall Street".

Dodnes žije více než devadesátiletý Král Šumavy u Chicaga . Současnou situaci v Česku sleduje. Vadí mu síla komunistů, a tak se domů nechce vrátit, i když se stále cítí jako Čech. Navíc si myslí, že Rusko může mít po části Ukrajiny zálusk i na střední Evropu.

Hasilovu činnost každopádně odnesla jeho rodina, která v Československu zůstala. Desítky lidí skončily ve vězení. Jeho sen pomoc Západu v konfliktu s východní totalitou se rozplynuly. Tvrdí ale, že kdyby došlo k nějaké válce, okamžitě by se dobrovolně přihlásil a šel bojovat proti komunismu. Legenda protikomunistického odboje svých činů sice nelituje, kdyby však tušil, že kvůli němu budou trpět nevinní, lidi by nepřeváděl.

Při převádění zemřel bratr, po jeho ostatcích se pátrá

Při jednom z pokusů převést lidi na Západ byl zastřelen i Hasilův bratr Bohumil. Dodnes se někteří pokoušejí najít jeho hrob. Památku připomíná jen deska na zdi hřbitova v Českých Žlebech. Josef Hasil obdivuje ty, kteří pátrají po ostatcích jeho bratra. „Já bych jenom rád, aby bratra našli a pochovali ho někde na hřbitově, kam by normálně patřil,“ řekl Hasil. Aktuálním posunům v případu se věnují večer i Reportéři ČT.