Reakce na střelbu v Uherském Brodě: Vláda požaduje přísnější zákon o zbraních a munici

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která počítá s několika novinkami. Zbrojní průkaz by místo deseti let platil jen poloviční dobu, lékaři by nově mohli zjistit, jestli jejich pacient vlastní zbrojní průkaz a policie by získala možnost vstoupit do obydlí a v odůvodněných případech zbraň odebrat. Zákon chce také zpřísnit pravidla pro nakládání s municí. Návrh ministerstva vnitra vznikl jako reakce na výbuch muničních skladů ve Vrběticích a tragédii v Uherském Brodě.

Podle ministerstva vnitra by měli mít lékaři zajištěný vstup do centrálního registru zbraní, aby věděli, jestli jejich pacient vlastní zbrojní průkaz. Další změna se bude týkat například lidí, kteří mají různé lékaře kvůli zbrojnímu průkazu a běžnému léčení. Policie v takovém případě bude moct určit, jaký lékař poskytne posudek kvůli zbrojnímu průkazu.

„Účelem takové změny je také zajistit, aby zdravotně nezpůsobilí držitelé zbrojních průkazů neunikali systému zdravotního dohledu,“ uvádí vládní materiál.

Podle ministerstva vnitra mají změny začít platit od roku 2017. Týkat by se měly zhruba 300 tisíc lidí, kteří v Česku mají zbrojní průkaz, z toho necelá pětina kvůli svému povolání.

Platnost zbrojních průkazů se zkrátí na polovinu

Po střelbě v Uherském Brodě, při níž střelec v restauraci zabil osm lidí, volali lékaři po zkrácení lhůty pro povinnou prohlídku z deseti na pět let, u vybraných skupin pak chtěla lékařská komora dokonce jen 2,5letou lhůtu. Lékaři chtěli také zkrátit lhůtu 30 dnů, do které se musí držitel zbraně dostavit do ordinace, pokud si vyšetření vyžádá policie. Podle lékařů je to moc. „Pokud je důvodné podezření, tak by ta lhůta měla být zkrácena,“ uvedl prezident lékařské komory Kubek.

Vláda nakonec vyslyšela první požadavek. „Doba platnosti licence pro držení zbraně se snižuje z deseti na pět let. Nemáme ambici přehnaně šikanovat držitele zbraní, který si plní zákonné povinnosti, ale lhůta deseti let je opravdu lhůtou velice dlouhou,“ konstatoval ministr vnitra Milan Chovanec.

Policie by měla širší pravomoci při zabavování zbraní

Návrh má také rozšířit oprávnění policie v odůvodněných případech zadržet zbraň přímo v obydlí žadatele o vydání zbrojního průkazu, jehož zbrojní průkaz pozbyl platnosti. 

Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka je zpřísnění zákona správné: „Jen se tady bojím toho, aby policie nebyla zahrnuta řadou anonymů, a nezasahovala v případech, kdy je to naprosto neopodstatněné.“    

V reakci na výbuch muničních skladů ve Vrběticích navrhuje ministerstvo muniční licence pro firmy a muniční průkazy pro jejich zaměstnance. Postup pro udělení muniční licence či průkazu by byl podobný jako pro získání zbrojního průkazu. 

Stehlíková: Vyšetření by měl provádět psycholog, ne praktický lékař

„Chybí možnost zjistit předtím, než vydáte zbrojní pas, zda má člověk predispozice zbraň zneužít,“ domnívá se psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Podle ní by vyšetření před vydáním zbrojního pasu měl vystavovat psycholog, ne praktický lékař. Mohlo by jít o podobné vyšetření jako pro vojáky či policisty.

„Posudky psychologů nejsou možné kvůli kapacitě,“ prohlásil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Praktičtí lékaři podle něj určí, zda je potřeba další vyšetření, například psychotesty. Ty totiž povinné nebudou. Podle ministerstva vnitra by v případě povinných psychotestů bylo nutné udělat jich až 60 tisíc ročně.

Stehlíková: Vyšetření by měl provádět psycholog, ne praktický lékař (zdroj: ČT24)

Přísnější pravidla pro sklady munice

Kromě držení zbraní návrh zákona přitvrzuje i v podmínkách pro nakládání s municí. Mimo jiné ujasňuje, jak a kde takový materiál přechovávat. „Musí se odstranit excesy, které tady v minulosti byly, kdy si některé firmy pletly munici a zbraně s bramborami,“ řekl po jednání vlády šéf vnitra Chovanec.

Každá firma, která nakládá s vojenskými výbušninami, bude muset mít speciální licenci. Její zaměstnanci zase muniční průkazy. Pracovníci s ostrou municí projdou bezpečnostním školením. Větší množství vojenských výbušnin má v držení 21 firem. Zásadní hráči na trhu jsou dva.

„Souhlasíme. Pokud se to podaří dobře nastavit, povede to ke zlepšení kvalifikace,“ uvádí ředitel divize průmyslových trhavin STV Group Bohumír Pospíšil. „Bude to znamenat větší investice jak do vzdělání, tak do zabezpečení těch skladovacích prostor,“ dodává mluvčí Excalibur Group Andrej Čírtek.

Excalibur Group navíc po vrbětických výbuších muniční sklady z Česka přesouvá do zahraničí, v Česku si ponechává zbrojní sklady. I STV Group zužuje muniční mapu, vyklidila už sklad v Mantově. Další lokace svého arzenálu z bezpečnostních důvodů prozradit nechce.