Ježíškovu poštu na Božím Daru zahrnou lidé a děti kilogramy dopisů

Události ČT: Na Boží Dar opět míří tisíce dopisů Ježíškovi (zdroj: ČT24)

V následujících dvou týdnech čeká zaměstnance Pošty Partner na Božím Daru hodně práce. S prosincem totiž začali vyřizovat i poštu Ježíškovi. Stovky kilogramů dopisů a pohlednic přijdou na jednu specifickou adresu v Krušných horách, jenom aby ji zase odeslali na zpáteční adresu, a to se speciálním razítkem, které se rok co rok mění.

Ježíškova pošta na Božím daru přitom není jenom vánoční zvláštností určenou pro děti. O unikátní razítko totiž mají zájem sběratelé z celého světa. Motiv razítka se mění každý rok, snaží se variovat zobrazení Ježíška s textem Boží Dar. Zájemci o razítko mohou posílat své dopisy na Boží Dar do 23. prosince. Zásilka musí mít nalepenou známku a napsanou zpáteční adresu, na kterou pak vánoční přání se značkou Božího daru dorazí.

Čtyři pracovníci infocentra pak budou až do Štědrého dne dělat jediné – rozbalovat, razítkovat a odesílat dopisy zpátky. Proti mozolům z neustálého razítkování už našli účinný způsob ochrany – pořídili si cyklistickou rukavici.

Razítko Ježíškovy pošty pro Vánoce 2015
Zdroj: ČT24

Během prosince se váha denní dávky zásilek dostane i na 15 kilogramů

Ze začátku prosince se denní várka zásilek zpracuje za tři až čtyři hodiny. Těsně před Vánocemi však práce přibude. „Chodí třeba až 15 kilo za den. To už si rozvrhnete třeba na tři nebo čtyři dny,“ uvedl zaměstnanec infocentra a pošty Partner Marek Smitka.

Pro razítko na dopis pro Ježíška si děti chodí i osobně. O dárky pod stromeček si často píšou přímo na poště.

Razítkování poštovních zásilek na Božím Daru
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Píšou si i z Austrálie

V loňském roce na Božím Daru zpracovali celkem 358 kilogramů pošty. Šlo o téměř 80 tisíc dopisů z Česka i zahraničí. „Nejvíc Slovensko nebo Německo a nejdál Japonsko, Nový Zéland a Austrálie,“ dodal Smitka.

Od roku 1994, kdy se speciální razítko začalo na Božím Daru používat, rozšířila pošta podobnou službu i pro jiné příležitosti, na Velikonoce v Kraslicích nebo na svatého Valentýna v Milostíně.

  • Vánoční Pošta, Boží Dar 1, 362 62 Boží Dar