LN: Náčelník vojenské kanceláře prezidenta přišel o prověrku

Zprávy: Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta přišel o bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné (zdroj: ČT24)

Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc přišel o bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné, potvrdil Lidovým novinám Pilcův právní zástupce Daniel Volák. Bez prověrky nesmí generálmajor Pilc, kterému prý uškodila aféra Nagygate, ve své funkci zůstat. Proti jejímu odebrání se chce bránit, pro jeho budoucnost ale má být klíčová schůzka s prezidentem republiky, která má proběhnout v následujících dnech.

Bývalý pověřený šéf tajné služby a nynější náčelník vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc dříve působil jako zástupce šéfa Vojenského zpravodajství. Pilc v kauze kolem manželky bývalého premiéra vystoupil jako svědek obžaloby.

V procesu vypovídal v neprospěch svých bývalých spolupracovníků z Vojenského zpravodajství. Na rozdíl od nich Pilc tvrdil, že vojenská rozvědka neměla oprávnění sledovat okolí Nečasovy manželky, jak to podle obžaloby zadala Nagyová, aby na Nečasovou sehnala kompromitující materiály.

Z pohledu Pražského hradu to svědčí o tom, že je centrem zájmu – tipoval bych – cizích zpravodajských služeb. A že riziko kolem lidí pracujících na Hradě se zvyšuje.
Roman Váňa
předseda sněmovního výboru pro bezpečnost

Podle Lidových novin podklady pro odebrání prověrky Pilcovi zpracovalo právě Vojenské zpravodajství. Bývalí kolegové se mu tak mohou mstít za svědectví u soudu. Podle Voláka se bude Pilc proti odebrání prověrky bránit všemi dostupnými právními prostředky. „V rozhodnutí NBÚ naprosto chybí přezkoumatelné důvody,“ kritizuje právní zástupce.

O situaci už Pilc hovořil s prezidentem Milošem Zemanem, jeho postoj k věci ale zatím není známý. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se sejdou ještě jednou. „Pan prezident bude s panem generálem o celé věci hovořit v nejbližších dnech. Do té doby nelze očekávat jakékoli rozhodnutí,“ řekl Ovčáček.

Události, komentáře: Prezidentovi muži bez prověrky (zdroj: ČT24)

Šéf vojenské kanceláře na Hradě patří mezi vlivné představitele armády. Jeho prostřednictvím vykonává prezident svou roli nejvyššího velitele ozbrojených sil. Do jeho kompetencí patří i řízení Hradní stráže. Pilc měl dosud také na starosti vypracovávání podkladů pro jmenování generálů a nejvyšších představitelů vojenských vysokých škol, píše deník.

Aféra kolem Vojenského zpravodajství vypukla poté, co vyšlo najevo, že ředitelka premiérovy kanceláře Jana Nečasová (dříve Nagyová) údajně rozvědku neoprávněně úkolovala – dala jí sledovat tehdejší manželku předsedy vlády Radku Nečasovou. Policie kvůli tomu obvinila jak zpravodajce Jana Pohůnka, tak šéfa rozvědky Milana Kovandu. Oba byli, stejně jako Nečasová, v kauze osvobozeni.

Prezident by měl být obklopen lidmi, kteří jsou profesně nezpochybnitelní, lidsky jednoznační a z hlediska bezpečnosti spolehliví.
Pavel Fischer

S bezpečnostní prověrkou má nyní na Hradě problém také prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Od NBÚ ji nedostal na potřebný stupeň přísně tajné a podal proti tomu rozklad. Mynář vede prezidentskou kancelář bez prověrky víc než dva a půl roku. Zeman už uvedl, že Mynáře neodvolá před vyčerpáním všech možností odvolání.