Vášáryová: Spíš než teroristů se bojím fašizace našich zemí

Vášáryová: Obávám se, že narychlo přijímaná opatření způsobí, že naše krajiny trochu zhnědnou (zdroj: ČT24)

Kvůli tématu uprchlíků vznikla atmosféra, kdy se normální lidé bojí, ale nevědí přesně čeho, řekla slovenská opoziční poslankyně Magda Vášáryová v Událostech, komentářích. Řada lidí pak strach znásobuje namísto nastolení racionální debaty. V souvislosti s teroristickými útoky se pak obává, že narychlo přijímaná bezpečnostní opatření způsobí, že „naše krajiny trochu zhnědnou“. Staví se proti kvantitativnímu posilování policejního státu s tím, že současné zákony jsou dobré, jen je třeba je dobře používat.

„Ve slovenském parlamentu začala debata, jestli kvantitativně zvýšit podíl policistů, jestli kvantitativně přidáme tajným službám,“ upozornila opoziční poslankyně Národní rady Slovenska Magda Vášáryová (SDKÚ-DS) s tím, že na Slovensku na jednoho policistu připadá 217 lidí, přitom ve Finsku je to 705. Jde tak podle ní o posilování policejního státu. Pokud by zamýšlené změny prošly bez úprav, bylo by podle ní možné například na deset dní člověka zavřít, aniž by sdělili důvod.

Časové limity zvláštních opatření

V návrhu případné změny slovenské ústavy pak podle ní vůbec není stanoveno časové ohraničení platnosti zvláštních bezpečnostních opatření. „Mí kolegové z opozice se snaží, abychom aspoň prosadili, že to bude platit osmnáct měsíců nebo jeden rok a potom se to přehodnotí. Jsem zásadně proti tomu, abychom z jednoho atentátu v Paříži dělali takové konsekvence. Byl přece atentát v Londýně a Madridu. Nedá se říct, že bychom doteď nezažili žádný teroristický útok,“ upozornila.

Česká poslankyně Zuzka Bebarová Rujbrová (KSČM) dodala, že si dovede zvláštní opatření představit jako krátkodobý krok. „Ale ze zkušenosti po 11. září byla v USA celá řada takzvaných bezpečnostních opatření ponechána i následně v platnosti. Nepřála bych si, abychom chodili očipováni, abychom byli všichni odposloucháváni, aby nám byla kontrolována mailová korespondence,“ řekla.

Už současné zákony jsou podle slovenské poslankyně dobré. „Jde o to, jestli je dobře používáme. Nakonec vidíme, a to i v Česku, že se tu pohybují lidé a šíří fašistické názory bez toho, aby je někdo ohrožoval, aby jim to někdo zakázal nebo aby jim někdo, nějaká soudní moc, pověděla, že takhle ne,“ uvedla Vášáryová. „Obávám se spíš, že tahle narychlo přijímaná opatření způsobí, že naše krajiny trochu zhnědnou. Toho se bojím víc než jakýchkoli teroristických útoků,“ prohlásila.

Slovenská policie
Zdroj: Koller Jan/ČTK

Diskutovaný Schengen

Obě političky se pak staví odmítavě k návrhům na omezování Schengenu. „Občané České republiky hlasovali pro EU z velké míry proto, že si přáli volně cestovat po Evropě, naši obchodníci chtěli obchodovat. Stavět nové ploty si určitě nikdo z nás nepřeje. Samozřejmě vnější hranice Schengenu by měla být zabezpečena daleko lépe než dosud,“ zmínila Rujbrová.

„Byla bych velmi nerada, kdyby to, že se můžeme volně pohybovat Evropou, možná se dá říct přímo světem, se mohlo vytratit kvůli zisku pár procent hlasů ve volbách,“ uvedla Vášáryová. Některé ze současných výroků na Slovensku tak podle ní lze připisovat tomu, že jsou tři měsíce do voleb do Národní rady Slovenska.