Soud s Rittigem a Nečasovou se oddaluje, žalobce má obžalobu přepracovat

Státní zástupce bude muset přepracovat obžalobu v kauze údajného úniku informací z Bezpečnostní informační služby (BIS). Soudům vadí, že je v režimu utajení, i když k tomu podle nich není důvod. V případu je obviněná například bývalá šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová nebo lobbista Ivo Rittig.

Městský soud v Praze vrátil obžalobu k dopracování už v květnu. Státní zástupce si ale podal stížnost. Vrchní soud v Praze nyní rozhodnutí soudu prvního stupně potvrdil. Česká televize informaci zjistila z justiční databáze.

Vrchní soud rozhodl v pondělí v neveřejném řízení a mluvčí Jan Fořt se tak k výsledku nechtěl vyjádřit. „Ve věci bylo rozhodnuto v neveřejném zasedání. Nemám informaci o tom, jak soud rozhodl,“ uvedl.

Městskému soudu vadilo, že obžaloba je v utajeném režimu. Podle soudu ale nebyl k utajení důvod, navíc by to prý znemožnilo řádné projednávání i obhajobu obžalovaných. „Vzniklo by velmi reálné nebezpečí anulování hlavního líčení v rámci opravného řízení před odvolacím soudem, případně před Nejvyšším soudem či před Ústavním soudem,“ citovaly rozhodnutí Lidovky.cz

obrázek
Zdroj: ČT24

Vyšetřovatelé v kauze obvinili čtyři lidi kvůli podezření z ohrožení utajované informace. „Tři jsou v základní skutkové podstatě v sazbě nula až tři roky vězení nebo zákaz činnosti, z toho dva jsou návodci a jeden pachatel. Čtvrtá osoba je ohrožena sazbou dva až osm let vězení,“ řekl již dříve státní zástupce Pavel Komár. 

Kromě Nečasové a Rittiga jsou podle dřívějších informací obžalováni také advokát David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal a Rittigův obchodní partner Tomáš Jindra.

Podle obvinění Nečasová předávala zprávy z tajné služby lidem z okolí Rittiga. Údajný policejní důkaz o úniku informací z BIS a ohrožení zájmů státu zachytilo odposlouchávací zařízení v místnosti, kde Rittig vedl jednání. BIS ale odmítá, že by její zprávy unikaly k Nečasové.