Ve službách Jejího Veličenstva. Český Rom převzal Řád britského impéria

Český Rom a britský policista Petr Torák převzal v Londýně Řád britského impéria. Za práci pro romskou komunitu mu ho propůjčila královna Alžběta II.

Petr Torák žije ve Spojeném království od roku 1999. Jeho rodina severočeský Liberec opustila po údajných opakovaných fyzických útocích neonacistů. Usadila se poté ve městě Peterborough, které leží asi 120 kilometrů severně od Londýna.

Petr Torák je nejen velice aktivním a schopným policistou v místě, ale pomáhá i tamní romské komunitě tím, že se postaral, aby v Peterborough vznikla česká knihovna a snaží se zorganizovat, aby tam vznikla i česká škola pro ty, kteří si chtějí udržet kontakt s rodným jazykem.
Ivan Kytka

Torák pracuje u britské policie, vedle problémů romské komunity se pokouší zamezit obchodu s lidmi; v terénu uplatňuje nejen dokonalou znalost prostředí, ale i jazykové schopnosti. „Zkušeností s otrockou prací mám desítky – tím, že jsem Čech a Rom, tak mi volá spousta lidí přímo, místo aby volali na policejní číslo, a ohlašují vykořisťování,“ uvedl před časem v České televizi.

Řád však dostal v první řadě za práci v Peterborough, kde žije se svou rodinou a kde sídlí také početná komunita českých Romů, kteří do Anglie odešli v první migrační vlně v 90. letech.

„Jsem samozřejmě vděčný Anglii za to, že tady vůbec jsem a jaké tady mám životní možnosti,“ řekl Torák Českému rozhlasu. „Tohle je pro mě něco ohromně cenného a strašně moc si toho cením, nejenom systému monarchie jako takové, ale i všech lidí, kteří mě nominovali a uznali moji práci,“ dodal.