Všetaty už se mohou těšit na návrat Jana Palacha

Národní muzeum vypsalo architektonickou soutěž na podobu Muzea Jana Palacha v domě jeho rodiny ve Všetatech. Vítězný návrh vybere komise tvořená umělci, architekty a historiky. Soutěž měla být vyhlášená už na jaře, ale čekalo se na to, až bude Palachův dům odkoupen. To se podařilo před pár dny za necelé dva miliony korun.

Dům ve Všetatech loni koupil český stát a spravuje ho Národní muzeum. „Prostřednictvím soutěže hledáme silnou tvůrčí osobnost, která bude s respektem a citlivostí přistupovat k tak významnému tématu, jakým je mimořádná lidská oběť Jana Palacha,“ uvedl ředitel NM Michal Lukeš.

Předsedou poroty je architekt Josef Pleskot a jejími členy kromě starosty Všetat například architekt Zdeněk Fránek, muzikant a výtvarník Vladimir 518 či výtvarník Jiří Sozanský. 

Hledáme dobrý nápad a nemáme jasnou představu, jestli to má být v uvozovkách ze dřeva, ze železa, z betonu, nahoru nebo dolů, to znamená, že podmínky jsou velice volné a hledáme nejlepší řešení.
Michal Lukeš
Generální ředitel Národního muzea

Vítěz soutěže by měl přetvořit původní dům Palachovy rodiny v symbolické místo připomínající oběť Jana Palacha, autor by měl také navrhnout nový výstavní pavilon a prostorové a výtvarné řešení nové expozice. Celkové řešení památníku by mělo být založeno na jeho významovém členění ve třech hlavních zónách - symbolické, kontemplační a edukační.

Velký prostor by měl být dán i takzvanému druhému životu: to znamená mezinárodní dopad a to, jak Palachův čin motivoval další lidi.
Daniel Herman

Památník by měl vzniknout do roku 2018. Národní muzeum má na přestavbu připraveno necelých 20 milionů korun. Dům je dlouhodobě neobývaný a je ve špatném stavu. Původní zařízení buď zcela chybí, nebo je zničené a ani se v něm nedochovaly žádné předměty z doby, kdy v něm Palach žil.

Všetaty už se mohou těšit na návrat Jana Palacha (zdroj: ČT24)

Proto památník, který bude připomínat Palachovu oběť, nebude klasickým pamětním místem založeným na dobovém vybavení, ale zcela novým objektem se silným emočním nábojem. Pozemek přilehlý k domu pak bude využit jako prostor pro meditaci návštěvníků a osobní vyrovnání se s absolutní mírou lidské oběti Jana Palacha.

Student Jan Palach se 16. ledna 1969 upálil na protest proti tomu, jak rychle lidé rezignovali na jakýkoli odpor proti okupaci země vojsky Varšavské smlouvy. V Praze Palachův čin připomínají pamětní deska v dlažbě Václavského náměstí, další na zdi filozofické fakulty na Palachově náměstí a hrob na Olšanech.

Vydáno pod